За днес от 9.30 часа е насрочено разпоредителното заседание в

...
За днес от 9.30 часа е насрочено разпоредителното заседание в
Коментари Харесай

Тръгва делото за смъртта на 13-годишната Сара в басейн на Златните

За през днешния ден от 9.30 часа е планувано разпоредителното съвещание в Окръжен съд - Варна по делото за гибелта на 13-годишната Сара Ернст при случай в хотел Берлин в к.к. Златни пясъци. 

Припомняме в резюме хронологията. Разследването продължи близо 7 години. Злополучният случай стана на 11 юли 2011 година в курорта Златни пясъци. Около 11.30 ч. охранителят на хотел " Берлин “ забелязал съветска туристка, която се опитвала да притегли вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не съумял, защото тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. Едва откакто помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22.30 ч. същия ден потърпевшата умряла в болница. Като причина за съдбовния излаз съдебно-медицинската експертиза показала удавяне от поемане на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна непълнота, оток на мозъка с угнетяване на витално значими центрове и прекъсване на сърдечната активност. Пострадалото момиченце е било на отмора с татко си в хотел " Берлин “ в Златни пясъци.

Обвинителният акт беше импортиран във Варненски областен съд на 15.05.2018г. Първото съвещание по делото беше планувано за 21 юни, най- късия вероятен период, само че беше отсрочено за 25 юли, заради длъжностен ангажимент на един от юристите по делото.

Обвинени са 4 мъже, че са предизвикали гибелта на 13-годишното момиче заради неведение или немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха. Според Наказателен кодекс оптималното наказване, което може да получат е 6г. " отнемане от независимост “.

Единият от подсъдимите – Кирил Я. е началник на отдел на акредитиран представител на сдружението реализатор на комплексното строителство в частта " Басейни “ на хотела. Другият – Пламен К. е предаден на съд за без значение съпричиняване гибелта на Сара Ернст, в качеството му на представител на строителния контрол. Третият обвиняем – Александър Г. е проектантът в част " Технологична “, за който производството ще се гледа задочно, защото издирването му досега е несполучливо. Четвъртият предаден на съд е спасителят на басейна на хотел " Берлин “ – Мирослав К.

Всички подсъдими са с чисто правосъдно минало.

Съдия по делото е Станчо Савов, а прокурор Радослав Лазаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР