За днес е предвидена поредна проверка на работата по довършването

...
За днес е предвидена поредна проверка на работата по довършването
Коментари Харесай

Служебната власт за пореден път ще инспектира интерконектора с Гърция

За през днешния ден е планувана поредна инспекция на работата по довършването на газовата връзка сред Гърция и България, която ще бъде осъществена от министъра на районното развиване Иван Шишков.

По интерконектора би трябвало да потече азерски газ от 1 октомври, а по-рано служебното държавно управление сподели, че ще следи напредъка на фирмата-изпълнител всяка седмица. Усилията са работата му да стартира преди началото на отоплителния сезон и по него да потече по-евтино гориво.

Служебният министър председател Гълъб Донев увери, че тази седмица се чака междусистемната газова връзка да получи Акт 15. Работата по интерконектора той обвърза с тази на служебното държавно управление, което решително работило за " преодоляване на енергийния безпорядък ".

" Обвиняваха ни, че надали не ще саботираме работата по строителството. Екипната работа и професионализмът потвърдиха, че знае какво и по какъв начин да вършим. Работим по посоката, която е заложен ", сподели той в изявление за Нова телевизия.

Донев уточни, че връзката ще проработи и по този начин страната ще има още един източник на доставка за газ: " Ще диверсифицираме потоците на доставка на газ за България и ще имаме малко по-добра цена от сегашната ".

Газовият интерконтектор не беше издигнат в продължение на 10 години, а при кабинета на Кирил Петков градежът му беше интензивен, като имаше явен политически ангажимент както от българска, по този начин и от гръцка страна. По контракт градежът на интерконектора трябваше да е подготвен до края на 2020 година След това се оказа, че има повече довършителна работа от предстоящото и стартирането му в употреба беше отлагано на няколко пъти.

Заради забавянията (включително и подозренията за съзнателно бавене от страна на служебния енергиен министър - б.ред.), беше оповестено, че страната ще оказва помощ на строителя да приключи връзката в точния момент. В момента предстоят финални действия преди обектът да бъде напълно приключен и да бъде пуснат.

Междувременно стана ясно, че България е почнала договаряния с Азербайджан за удвояване доставките на природен газ след 2026 година и за замяна на горивото против електричество за идващата зима. Това стана ясно от изявление на министъра на стопанската система Никола Стоянов пред Българска национална телевизия, в което той увери, че посредством сходна скица за бартет на газ против ток можем да получим количества газ за идващите 4-5 месеца.

" Те създават електричество единствено от газ, а ние сме огромен производител на електрическа енергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази опция, в случай че ние може да им предоставяме ток, а те вместо да създават този ток, газта, която икономисват да ни я дадат на нас ", изясни той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР