За днес е планирано провеждането на шествието Луковмарш“, което традиционно

...
За днес е планирано провеждането на шествието Луковмарш“, което традиционно
Коментари Харесай

Отново готвят „Луковмарш“, общината ще го забрани

За през днешния ден е планувано провеждането на шествието „ Луковмарш “, което обичайно не е разрешено от общината и държавните органи. Събитието е оповестено като Протестно шествие: България помни жертвите на комунистическия гнет. Организаторите възнамеряват да се съберат на пл. Света Неделя в София, а по-късно да създадат и факелно шествие.

От Столичната община оповестиха, че не е съгласувала провеждането на шествие в централната част на София. В случай че такова се организира, Столичната община ще издаде заповед за преустановяване .

В петък Министерството на външните работи, Столична община и кметът на София Васил Терзиев се оповестиха срещу демонстрацията.

От Министерство на външните работи обявиха, че се афишират срещу плануваното провеждането на Луковмарш.  „ Омразата, дискриминирането и антисемитизмът нямат място в нашата страна. Те са несъвместими с полезностите, идентичността, традициите и ползите на българския народ. Прояви от рода на така наречен Луковмарш показват несправедливо Република България в негативна светлина “, оповестяват от Министерство на външните работи.

От Столична община оповестиха, че провеждането на шествието не е в съгласие с тях. „ В случай, че такова се организира, Столична община ще издаде заповед за преустановяване “ , обявиха от общината.

Всеки опит за осъществяване на събития, застрашаващи обществения мир, достолепието на жители и общочовешките полезности ще среща отвод, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Facebook. Разчитам на способените институции да застанат до нас в това решение. Провокациите към принуждение, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм нямат място в живота и града ни, показва столичният кмет.

Делян Пеевски , ръководител на ПГ на Движение за права и свободи също разяснява тематиката. Според него “Луковмарш ” няма място в европейска България. „ Компетентните органи да предотвратят всяка демонстрация на ксенофобия и език на омразата “, съобщи той.

„ Остро осъждам  провеждането на “Луковмарш “ и приканвам държавните органи към недопускането на сходни прояви, които заплашват обществения мир в страната и накърняват достолепието на хората. Недопустимо е в столицата на европейска България да се извършват  дейности, в чиято основа  са проявата  на ксенофобия и език на омразата, както и  всеки опит за втълпяване на ненавист и разделяне “, добавя Пеевски.

По думите му евроатлантическият път,  по който е поела  България би трябвало да бъде следван и провеждането на каквито и да било неонацистки и профашистки мероприятия на територията на страната са неприемливи .

ГЕРБ изрично се опълчва на опитите за обновяване на срамното за България събитие „ Луковмарш ”, обявиха във Facebook от партията.

След като за няколко следващи години, считано от 2020 година, държавното управление на Бойко Борисов и Столична община с кмет Йорданка Фандъкова, съумяха да забранят и предотвратят провеждането на събитието, улиците на София още веднъж са застрашени от очевиден церемониал и проява на нехарактерни и отречени от българското общество и историята ни човеконенавистнически идеологии.

Българската столица би трябвало да остане град на толерантността и мъдростта, в който антисемитизмът, расизмът, ксенофобията и езикът на омразата нямат и няма да намерят място. Настояваме Столична община, както и способените институции в лицето на Министерство на вътрешните работи, да положат всички старания за гарантиране и запазване сигурността, публичния ред и достолепието на жителите и гостите на София като не позволен така наречен „ Луковмарш ” да се състои, декларират от ГЕРБ.

Луковмарш е вечерно шествие с участници от цяла Европа, провеждащо се в памет на военачалник Христо Луков. Като водач на мощно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх, Луков е противоречива персона в българската история.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР