За днес е обявен оранжев код за интензивни валежи от

...
За днес е обявен оранжев код за интензивни валежи от
Коментари Харесай

Оранжев код! Кошмарно време удря половин България

За през днешния ден е разгласен оранжев код за интензивни превалявания от дъжд в осем области - Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол и Кърджали. Сумарните предстоящи количества дъжд са до 40-50 л/кв.м, на обособени места и повече, написа Булнюз. В останалата част от България е разгласен жълт код за превалявания от дъжд, след обяд тук-там с гръмотевици. Очакват се количества до 20-30 л/кв.м, тук-там до 40 л/кв.м. за областите София, София-област, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Разград, Силистра, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Смолян и Търговище. Според прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология за идващото денонощие през страната ще премине добре изразен леден атмосферен фронт. От запад на изток ще има интензивни краткотрайни превалявания от дъжд. През идната нощ по-значителни ще са количествата в планинските региони и по високите полета на Западна България, а денем - в централните региони. На места в Югоизточна България преваляванията ще са съпроводени с гръмотевични стихии, има условия за градушки.

След обяд от северозапад преваляванията ще стартират да стопират и облачността да се раздира. В Дунавската низина ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър, който последователно ще отслабва. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е сдържан. Ще продължи да нахлува леден въздух. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са сред 7 и 12 градуса, в източните региони към 10 - 15 градуса. Максималните температури също ще са в необятен период - от 11 -16 градуса в Западна България до 23 - 25 градуса в югоизточните региони. През нощта против събота, като се изключи северозападните региони, преваляванията ще продължат, по-интензивни ще са в Източна България. Министерството на вътрешните работи подхваща превантивни дейности по отношение на предстоящата динамична метеорологична прогноза. От Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " са изпратени писма до регионалните шефове на посочените области и шефовете на дирекциите към ГДПБЗН с информация за идните съществени метеорологични промени и предстоящи превалявания и инструкции за информиране на изпълнителната и локалната власт. На териториалните структури на ГДПБЗН е разпоредено прецизно следене на ситуацията и повишение при нужда на готовността при пораждане на изключителни обстановки или за въвеждане на проектите за дейности при наводняване. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР