За диверсификацията по отношение на природния газ, за вероятността през

...
За диверсификацията по отношение на природния газ, за вероятността през
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев пред novini.bg: Диверсификацията у нас криво се разбира и прилага

За диверсификацията във връзка с природния газ, за вероятността през зимата да не можем да си плащаме сметките за светлото и топлото, беседвам с енергийния специалист Явор Куюмджиев, някогашен заместник-министър на стопанската система и енергетиката и депутат. В момента той се занимава с енергийни планове в своята частна компания.

Замислям се, че в последно време у нас погрешно се схваща смисъла и смъсъла на термина „ диверсификация ”. Тук се постанова тезата, че диверсификация е 100-процентов отвод от доставките от „ Газпром ”. Но терминът значи приемане на газ от доста източници по повече трасета, с цел да се получи същинска конкуренция и истински пазар. Априори изкючването на единия от евентуалните източници и на две от съществуващите трасета, не е добре нито за конкуренцията, нито за пазара, а най-много е доста зле във връзка с цените за тази суровина.

Аз утвърждавам решението на служебното държавно управление да възобнови диалозите с „ Газпром ”, тъй като тъкмо това е диверсификация, а другото е внезапно изхвърляне. Геополитическото решение за изключването на доставките на съветски газ в цяла Европа, води до скок на цените на всички места. А за мен най-важното е не от къде е източникът, а цената на газа.

Газът няма цвят, аромат, багра, само че има цена.

Много е значимо да има практическа опция за докарването на газа в страната ни. Иначе и в Туркменистан има газ, който е доста на ниска цена – по 5 евро за 1000 кубически метра. Има го и в Мозамбик на цени от 8 евро за 1000 кубика. Ама няма по какъв начин да стигне до тук.

Не съм склонен изрично с тези, които в този момент споделят, че цената нямала значение и било значимо единствено да има газ. Хората, бизнесите не могат да си разрешават да заплащат по цени, несъответни на опциите им. В моите изказвания няма политика, има икономическа логичност.



Теоретично е допустимо доставките от Русия да бъдат напълно сменени, само че не в този момент е моментът за това. Дори след 5 години не е. В света има задоволително газ. Само че няма задоволително издигнати логистични уреди за преработката и доставките му – кораби, терминали и други.Освен това цялата газова инфраструктура на Европа е направена по напълно друга логичност – за приемане на доставки от Русия, Африка и отчасти от Средния Изток.

Например Пиринейския полуостров съвсем не използва съветски газ и за тях няма никакво значение дали ще спрат доставките. Ако не се неистина там има 9 терминала, системата им е издигната, но нямат връзка с Франция, което затруднява потреблението на тези уреди от други европейски страни. Не става в този момент. След минимум 5 години и колосални вложения в нова инфраструктура, може и да стане. Но в никакъв случай повече на старите цени от преди две години.



Не съм оптимист за това, че леко ще изкараме зимата, че ще ни е уютно топло и ярко и ще можем да си плащаме без усложнения месечните сметки. Но не съм и краен черноглед. За мен единственото решение е, при тези раздути цени, обусловени от геополитически решения, да се вземе заем.

Защото цените няма да паднат нито в този момент, нито в идващите няколко години и те са непостижими за множеството жители и бизнеси у нас.

Само единици ще могат да си ги заплащат безпроблемно. Държавата би трябвало да подкрепи както жителите, по този начин и бизнеса и по тази причина е нужен заем.

Няма изясненост дали ще получим доставките от Русия по съществуващите контракти. Дали можем да намерим по-евтин газ наоколо до нас? Категорично не. Не можем да намерим и полутечен газ, който да разтоварим някъде наоколо в района.

Газовите слотове се търгуват един път годишно през октомври. За 2022 над 30 компании са закупили слотове на Ревитуса. Скоро ще са търговете за 2023 година и нека новото управление на „ Булгаргаз ” успее в тази своя съществена задача. Друг е въпросът на каква цена ще е, само че сигурно ще е доста висока.

Разширяването на Ревитуса се прави през един плаващ терминал. Собственикът заплаща колосални суми за това. Към момента потенциала на Ревитуса се подвига с 12 %. Но те за кого да стигнат по-напред в района!

Според мен в предсоящата зима най-евтино е българите да се отопляват с ток. Но и това не важи за всички, тъй като да вземем за пример в София, в случай че всички се откажат от топлофикацията, то елмрежите ще се претоварят. Те не са пригодени да устоят толкоз огромно натоварване. С две думи, чака ни тежка зима. Но ние сме устойчив народ, претърпели сме какво ли не, и това ще преживеем.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР