За дистанционни изследвания има един куфар с апаратура, която е

...
За дистанционни изследвания има един куфар с апаратура, която е
Коментари Харесай

Ученици ще бъдат консултирани от лекари онлайн

За отдалечени проучвания има един куфар с инсталация, която е мобилна и с мобилните групи, които създадохме даже сега за имунизация и за тестване във връзка на Коронавирус рецесията, мислим да ги трансформираме и да се реализират профилактични прегледи в отдалечените и труднодостъпни обитаеми места.

Това съобщи пред публицисти министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев във връзка представянето на пилотния план за въвеждане на телемедицина, осъществен в 55 СУ " Петко Каравелов " в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Асен Меджидиев изясни, че в този куфар има инсталация, която разрешава да се проведат и ехографски обзор, и да се изследват кръвни биохимични индикатори, както и да се направи електрокардиограма. Това разрешава да се посети обитаемото място и да се направи обзор.

" Това е пилотен план за три месеца, с министъра на образованието взехме решение да го създадем в четири учебни заведения, чисто пилотно, с цел да тестваме по какъв начин работи системата ", сподели здравният министър.

По думите му едно дете с недоволства отива при учителя или здравната сестра и надлежно се прави връзка с болничното заведение, с която е обвързвана системата. " В случая в София ще бъдат свързани болница " Света Анна " и " Пирогов ", където има непрекъснато дежурен личен състав ", посочи Меджидиев. Той добави, че на дежурния доктор се показват недоволствата на детето и надлежно той се насочва дали недоволствата са за невролог, хирург, УНГ, офталмолог и така нататък " Ако е нужно той вика съответния експерт, преценя положението най-малко забележими на екран на детето и прави оценката дали би трябвало да бъде изпратен екип незабавно или дава съвет на учителите или на съответния медицински личен състав ", изясни министърът на опазването на здравето.

Проектът е експериментален и е в границите на три месеца, като започва на 15 септември 2022 година

Министър Меджидиев добави, че лекарят има опция и незабавно да изпрати екип, който да транспортира дете, в случай че това е належащо. По думите му този план е подобаващ даже и в случай че дребният пациент има елементарна температура, коремна болежка или хранително разстройство.

" Учителите могат да употребяват тази система умерено. Ние през тези 15 дни подсигурихме образование и на преподавателите за работа с тази система ", сподели още той и добави, че не се изисква специфична подготовка, както и че системата има връзка и със " Спешна помощ ". По думите му въпросът е да я има навременната преценка на експерт, защото в учебните заведения не разполагат с лекари.

На въпроса какъв брой коства самата инсталация, Меджидиев отговори, че е по-евтина от един ехограф, само че не назова съответна сума.

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов съобщи, че оттук насетне ще бъдат изследвани всички аспекти на нормативната уредба, която урежда този нов метод на връзка сред възпитаници, учители и здравни експерти в детските градини и учебните заведения, с цел да може да бъде приспособена и да стане един артикул, който да се употребява от цялата учебна среда.

По отношение на тези 2% от българските учебни заведения, които не са подготвени да посрещнат зимата, просветният министър сподели: " Имаме разбор на това какъв брой учебни заведения и детски градини с какъв тип гориво се отопляват. Това превантивно го направихме още през август. Оттук нататък ще се вършат планове в границите на Закона за предучилищното и учебното обучение и Наредбата за финансиране на институциите. "

Той акцентира, че след направените планове на всяко от учебните заведения ще се създадат и планове за това по какъв начин може да се обезпечи присъствено образование. " Цялата изпълнителна власт е ангажирана, с цел да обезпечи естественото отопление в публичния бранш. Смятам, че ще се намерят решения в сходство със законодателството, тъй че да не се стигне до такава степен да се прекъсва образователният развой ", сподели още Сашо Пенов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР