За дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу

...
За дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу
Коментари Харесай

Разговор в ЕС за различия при доставките на ваксини поискаха петима европейски лидери

За полемика на европейско равнище по отношение на доставките на ваксини против COVID-19 в страните членки приканиха водачите на пет европейски страни измежду които министър-председателят Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и министър председателите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш и на Словения - Янез Янша, оповестиха от държавната пресслужба.

Петимата водачи са изпратили писмо до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което акцентират смисъла на европейската взаимност, която подсигурява, че всички държави-членки, огромни или дребни, имат еднакъв достъп до ограничавания запас, какъвто понастоящем са ваксините против COVID-19.

В писмото се напомнят заключенията, направени след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 21 януари, в които се показва, че имунизациите следва да се доставят по едно и също време и би трябвало да се разпределят съразмерно на база на популацията на страните членки. Ако тази пропорция не се съблюдава, до лятото това би довело до големи разлики сред държавите-членки, като някои биха могли да доближат до групов имунитет за няколко седмици, до момента в който други биха изостанали доста, се акцентира в писмото.

Според премиера Бойко Борисов и другите четирима европейски водачи, подписали писмото, би трябвало да се подсигурява, че всички държави-членки на Европейски Съюз при идентични условия ще могат да доближат общите имунизационни цели, избрани от Европейската комисия за второто тримесечие на актуалната година. В писмото се отбелязва още, че имунизацията е преломен миг в битката против COVID-19.

Министър-председателят Бойко Борисов, австрийският канцлер и министър председателите на Чехия, Латвия и Словения показват признателност към ръководителя на Европейската комисия и към ръководителя на Европейския съвет за неуморните им старания да подсигуряват, подобрят и ускорят доставката на ваксини за всички европейски жители при сложни условия и в рекордни къси периоди.

Общото обръщение идва ден откакто австрийският канцлер Себастиан Курц упрекна някои страни от Европейски Съюз, без да ги посочва, че подмолно са договаряли приемането на повече ваксини, в сравнение с би им се полагало според числеността на населението и това е довело до незаслужено систематизиране на имунизациите сред страните от блока. Държави като България и Хърватия са ощетени от неравномерните доставки, уточни Курц.

Високопоставен представител на Европейски Съюз, който удостовери приемането на писмото на петте страни, загатна идното съвещание на Европейски съвет на 25 и 26 март като допустимо място за сходно разискване и съобщи, че " координацията в битката против пандемията е първа точка от дневния ред ". " Преди всяко съвещание на Европейския съвет получаваме писма, на които отговаряме ", добави той, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР