За диференциране на антикризисните мерки към най-уязвимите групи се обяви

...
За диференциране на антикризисните мерки към най-уязвимите групи се обяви
Коментари Харесай

Любомир Каримански: На Коалиционния съвет не сме дискутирали актуализацията на бюджета

За диференциране на антикризисните ограничения към най-уязвимите групи се разгласи ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански ( " ИТН " ) пред публицисти в коридорите на Народното събрание. Аз персонално доста дължа на това, с цел да няма разпределяне на пари " на калпак ", уточни той.

Каримански заяви, че на съдружния съвет през вчерашния ден не са дискутирали параметрите на актуализацията на бюджета. Разбрахме се, че до четвъртък ще ни бъдат изпратени всички планове, параметрите за актуализацията на бюджета, както и макрорамката, уточни той. Надявам се, в петък на експертната среща на съдружния съвет, която ще бъде следобяд в 16:00 часа, да можем да дискутираме множеството неща и всяка една от парламентарните групи на съдружните сътрудници да показа бележки и надлежно нови оферти, добави Каримански.

Нека да забележим антикризисни ограничения по какъв начин са написани вътре, отговори Каримански на въпрос дали имат нови оферти. Не съм видял още схемата дали има опция за диференциране към най-уязвимите групи или не, сподели той. По думите му пари като уравновиловка да се дават на всички не е толкоз оправдано. Според Каримански за всяка една мярка може да се приложи това диференциране. Той уточни, че част от хората нямат потребност даже от отстъпката за гориво от 25 ст.

Относно нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и по какъв начин тя ще се усети от потребителите, Каримански разяснява, че ДДС-то би трябвало да се отразява на крайния консуматор. Това, което би трябвало да се направи, е контролните органи да си свършат работата, добави той. Има, доколкото разбрах през вчерашния ден от министъра на финансите, нотификация и Европа е одобрила да имаме по-ниски ставки, разяснява Каримански. За мен най-важното е парите да стигнат в точния момент и то до най-нуждаещите се, а не до тези, които нямат потребност от такава помощ, съобщи той.

Председателят на бюджетната комисия уточни, че е изпратил писмо до министъра на финансите за всички предстоящи приходи от Данък добавена стойност и данък по типове артикули. Трябва първо да забележим какви ще са приходите в хазната, с цел да можем да кажем, че това е най-хубавото систематизиране на ограниченията в тази обстановка, изясни той.

Попитан дали " се движат в локалното " на съдружното съглашение или го съблюдават, Любомир Каримански разяснява, че от време на време локалното е по-бързо от автомагистралата и посочи, че се движат " не към нови избори, а към реализиране на цели, на хрумвания, на цели ".

Любомир Каримански заяви още, че на съдружния съвет през вчерашния ден са се разбрали да има лист с цялото законодателство, което е належащо по отношение на Плана за възобновяване и резистентност, тъй че да може средствата от Европа да бъдат най-облекчени откъм правна рамка, т.е. да могат да дойдат в България.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР