За диетата едно хранене на ден“, позната също като OMAD

...
За диетата едно хранене на ден“, позната също като OMAD
Коментари Харесай

Какво ще стане с тялото ни, ако ядем само веднъж на ден?

За диетата „ едно хранене дневно “, позната също като OMAD (one meal a day) се твърди, че ви оказва помощ да отслабнете, като принуждава тялото ви да гори мазнини. Това е тип от време на време недояждане, което редува интервали през целия ден, в които можете да ядете всичко, и интервали, в които не ядете въобще.

Това е изключително непоколебим хранителен режим, тъй като не ядете в границите на около 23 часа, след което консумирате всичките си калории за деня в едно хранене. Какво съставлява този метод на хранене и по какъв начин тъкмо той може да се отрази на тялото ни? 

Как работи?

Подобно на други типове от време на време недояждане, еднократното хранене дневно е метод да манипулирате това по какъв начин тялото ви намира и употребява своето " гориво ". Когато се храните по по-традиционен метод, силата ви идва от храната, която ядете, пишат от WemMD.com.

Когато приемате въглехидрати, тялото ви ги разгражда до захари. Ако имате повече захар в кръвта си, в сравнение с е належащо, химикал, наименуван инсулин, ще придвижи непотребната захар в мастните ви кафези.

Когато не ядете за продължителни интервали от време, тялото ви създава по-малко инсулин. Но вашите кафези към момента се нуждаят от сила за гориво, по този начин че мастните ви кафези освобождават сила, с цел да компенсират. За да се случи това обаче, би трябвало да избягвате да ядете задоволително дълго, с цел да спаднат равнищата на инсулина.

 ястие Thinkstock

Какви са изгодите?

Изследванията на периодическото недояждане са обещаващи. Диетата OMAD не е магическо решение, само че може да помогне на някои хора да реализират задачите си за намаляване , показват от WebMD.com.

Може да ви помогне да изгаряте мазнини. Участниците в изследване, които се опитали да ядат единствено веднъж на ден, приключили експеримента с по-малко телесни мазнини. Тази съответна група хора обаче не е имала забележителна загуба на тегло.

Въпреки това периодическото недояждане като цяло се оказва ефикасен способ за намаляване. Типичната загуба на тегло е от 3 до 5 кг за около10 седмици.

Може да усъвършенства метаболизма ви. Открито е, че при възрастни мъже в преддиабетно положение и със затлъстяване, 6-часов интервал на хранене, последван от 18 часа недояждане, доста усъвършенства равнищата на кръвната им захар.

Струва си да се означи, че тези мъже са следвали по-общ хранителен проект с лимитирано време, а не строга диета OMAD. Необходими са повече проучвания, с цел да се знае дали яденето на едно хранене дневно има същия резултат.
 13-дневната диета за космонавти, която форсира метаболизма и стопява мазнините  13-дневната диета за космонавти, която форсира метаболизма и стопява мазнините  13-дневната диета за космонавти, която форсира метаболизма и стопява мазнините  13-дневната диета за космонавти, която форсира метаболизма и стопява мазнините
Може да се почувствате по-бдителни. Когато постите през дневните часове, тялото ви отделя повече от химикал, наименуван орексин-А, което ви кара да се чувствате по-бдителни. Това също не е характерно за OMAD и няма да го усетите, в случай че ядете единственото си хранене за деня заран.

Яденето заран и гладуването през нощта може да ви помогне да отслабнете. Диетата OMAD не ви споделя по кое време денем да ядете. Въпреки това хората, които гладуват през нощта и ядат по-голямо количество храна заран, са склонни да губят повече тегло от тези, които ядат повече на вечеря.

 ястие Thinkstock

Какви са минусите?

Тази диета е строга и няма безапелационни доказателства, че яденето на едно хранене дневно работи за надзор на тежестта. Дали си коства дискомфорта зависи от вашата приемливост и телесната химия.

Може да бъде мъчно да се поддържа. Режимите на от време на време недояждане като OMAD имат % на отпадане до 65%. Не е по-лесно да се следва от други проекти за ограничение на калориите.

Може да ви направи по-гладни. Звучи разумно, да. Когато ядете едно хранене дневно, вместо три, тялото ви създава повече от хормона, наименуван грелин, който ви кара да се чувствате гладни.

Не е по-ефективно от намаляването на калориите. Дори в случай че диетата OMAD ви кара да се чувствате по-гладни, това е малко евентуално да докара до повече загуба на тегло, в сравнение с в случай че просто намалите броя на калориите, които приемате денем.

 жена храна кисело мляко iStock

Съображения за сигурност

За множеството хора няма съществени рискове, свързани с еднократното хранене дневно, с изключение на дискомфорта от възприятието на апетит. Въпреки това има някои опасности за хората със сърдечно-съдови болести или диабет.

Еднократното хранене дневно може да увеличи кръвното ви налягане и холестерола.  Ако към този момент имате терзания в тези области, храненето единствено един път дневно може да не е безвредно за вас.

Късното хранене може да докара до скок на кръвната ви захар. При някои изследвания на OMAD са помолили хората да ядат единствено веднъж  сред 16:00 часа и 20:00 часа. Тези участници имали сутрешни равнища на кръвната захар по-високи от естественото и телата им били по-малко способни да се оправят с тази спомагателна захар.

Гладуването може да аргументи сривове на кръвната захар. Всякакъв тип недояждане усилва риска от извънредно ниска кръвна захар, известна още като хипогликемия, при хора с диабет вид 2.
 5 лесни предписания за вкусни и здравословни сандвичи, подобаващи за диета  5 лесни предписания за вкусни и здравословни сандвичи, подобаващи за диета  5 лесни предписания за вкусни и здравословни сандвичи, подобаващи за диета  5 лесни предписания за вкусни и здравословни сандвичи, подобаващи за диета
Безопасността и успеваемостта на всеки проект за намаляване са неповторими за всеки човек. Най-добре е да говорите с доктор на четири очи, в случай че имате въпроси или терзания по отношение на изпробването на диетичния проект „ едно хранене дневно “.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР