За диалога между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за членството ни в

...
За диалога между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за членството ни в
Коментари Харесай

Искрен Митев пред Tribune: Голямата новина е, че Холандия ще оттегли възраженията си за Шенген

За разговора сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за участието ни в Шенген и би трябвало ли да си тръгне изпълняващият длъжността гравен прокурор Tribune.bg беседва с народния представител от Политическа партия Искрен Митев.

Г-н Митев, за какво мъчно върви разговорът на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Не считам, че върви мъчно разговорът. Смятам, че през вчерашния ден господин Борисов бе по-емоционален от нормално. Поне по този начин изглеждаше на екран.

Вижте, Народното събрание е място за спор и всяко нещо е предпоследно, до момента в който ангажимента не е дефинитивна. Това, което се случва е противоборство и е обикновено всеки да се пробва да вземе най-много позиции. Вие знаете, че и „ Възраждане ” се борят за всички председателски места на комисии, най-много те желаеха да ръководят комисията по стопанска система. Това е естествено и е въпрос на причини. Вчера бе доказано това, които ние казвахме. Борисов призна, че ние взимаме решение за министри и заместниците им, както и за множеството назначения в изпълнителната власт, въпреки да сме втора политическа мощ. Така че дали тук някой ще вземе ръководител на комисия, те и в този момент се дефинират от ръководителя на Народното събрание, който е от ГЕРБ.

Коя е новината за вас от последните дни?

За мен огромната вест е поръчката на Холандия да отдръпна възраженията си по отношение на България за Шенген съгласно Euroaktiv. За мен това е огромната победа на фона на диалозите тук кой на каква позиция ще е. Важното е в Народното събрание да се одобряват закони, които ще са положителни за българските жители. Как ще се споделя ръководителят на една или друга комисия не е толкоз значително. Важно е той да си прави работата, без значение от коя парламентарна група е.

Все отново сътрудниците ни в Европейски Съюз са поставяли като изискване за Шенген правосъдната промяна и незабавно реагират?!

Смятам, че го демонстрираха доста ясно. Имаше и оживление в тази посока.

Трябва ли да си тръгне Борислав Сарафов, който е изпълняващ длъжността основен прокурор?!

Категорично, той е бил заместител на Гешев. Дори не считам, че би трябвало да се изяснява. Не желая да осъждам никого, само че когато си работил за човек, който е дискредитиран, би трябвало да си тръгнеш с него. Освен това имаме съмнение за метода, по който се взе цялото решение той да вземе позицията. Сега ще забележим правосъдният министър Атанас Славов по какъв начин ще подходи.

 




 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР