За диалог и разбирателство при второто четене на законопроекта за

...
За диалог и разбирателство при второто четене на законопроекта за
Коментари Харесай

Цветанов призовава коалиционните партньори за разбирателство при второто четене на Закона за вероизповеданията

За разговор и съгласие при второто четене на законопроекта за вероизповеданията прикани съдружните сътрудници ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Във връзка с информацията, че Вътрешна македонска революционна организация изрично са декларирали в Русе, че няма да поддържат законопроекта, Цветанов посочи, че ГЕРБ не един път са променяли първичните си позиции и изрази вяра за реализиране на съгласие преди второто четене.
" Както и до момента, по този начин и за в бъдеще продължаваме да работим почтено с нашите съдружни сътрудници – всичко, което е към управническата стратегия нямаме разминавания, само че по други законодателни начинания от време на време се получава и несъмнено отстояване на разнообразни отзиви. Ние ще продължим сред първо и второ четене да беседваме и да обсъждаме всевъзможни вероятни разновидности ", съобщи Цветанов.
За апела на Вътрешна македонска революционна организация от Русе Цветанов сподели, че не би желал да приказва с конкретика, тъй като няма да е правилно посредством медиите да комуникира с сътрудниците. " Заявявал съм неведнъж, удостоверявам го и през днешния ден и за в бъдеще ще не отстъпвам този принцип, тъй като считам, че когато сме съдружни сътрудници би трябвало фактически да имаме опция да споделяме по тематики, които могат да ни обединят, а там, където имаме избрани разлики всеки може да го отбрани когато към този момент има дефинитивно решение за плановете, които би трябвало да бъдат гласувани ", добави той.
Цветанов направи прилика с тематиките е тематиката за ромите – " знаете каква е интензивността на Вътрешна македонска революционна организация, ние не сме излезли с дефинитивно решение, само че доста деликатно проучваме тези законодателни промени, които биха могли да дадат по-добра вероятност за интеграция на тези обществени пластове на обществото, които нямат нужното обучение и са в неспособност да работят. И в тази посока считам, че би трябвало доста деликатно да подхождаме към всяка една тематика даже за вероизповеданията, даже за интеграцията на ромите, тъй като сега това може да даде кратковременен превес на една или друга политическа мощ да го употребява в предизборната си акция, само че ние сме виновна партия и постоянно, когато взимаме едно решение ние сме правили и смяна от в началото декларираните позиции, само че сме го правили постоянно в публичен интерес ".
Той е безапелационен, че под формата на разговор съдружните сътрудници могат да изчистят всяко едно неразбирателство и за увещание уточни образец - " както го направихме за Закона за устройство на територията - знаете, че Искрен Веселинов като ръководител на тази комисия в продължение на 6 месеца специалистите работиха, с цел да стигнем до второ четене ".
Според Цветанов опрощаването на задълженията на мюфтийството няма да даде превес на партия, само че би могло да стане причина за мнонго подправени вести и дезинформация. Той отхвърли да разяснява обявеното през днешния ден по малкия екран, че 30 млн. лева били давани на ръка и не били регистрирани. " Нека да не влизаме в персоналните несъгласия, които има сред избрани хора от разнообразни организации. Аз мога да разясня единствено и само обстоятелства, които кореспондират с действителността и осъществена работа от способените органи, било то проверяващи, било то финансови. Няма да е отговорно, в случай че стартира да върша коментар на изявления, които съм уверен, че не кореспондират с истината ", сподели Цветанов.
Запитан дали на второ четене ГЕРБ ще поддържа законопроекта за вероизповеданията, предусещащ опрощаването на задълженията на мюфтийството, Цветанов съобщи, че откакто са го подкрепили на първо четене, това значи, че са декларирали доста ясно политическата си поддръжка за този законопроект и акцентира, че самият той е и вносител. Той посочи още, че ГЕРБ е втората политическа мощ с най-вече мюсюлмани и че не би могъл да разделя живота в България на християни, на мюсюлмани, католици, евреи и приканва всички тези политици, които през вчерашния ден, оня ден и през днешния ден са се изказвали и са създавали чувство за опълчване в обществото да бъдат посланици на толерантността, а не на тези, които разединяват и разделят.
На последвалия журналистически въпрос дали наличието на мюсюлмани в редиците на ГЕРБ сближава напоследък ГЕРБ повече с позициите на Движение за права и свободи, в сравнение с с съдружните сътрудници, Цветанов съобщи: " Явно има някой, който желае да прави значително разделяне. Никога по никакъв мотив не съм делил нашите членове или симпатизанти или българските жители на етнически принцип ".
Помолен да посочи кой ги разделя Цветанов сподели, че не би желал да влиза в персонализация и добави, че " всеки един, който се припознае в това, което съм споделил може да си направи съответните заключения за държанието, което би трябвало да има в обществото ".
Цветан Цветанов съобщи, че не чака ГЕРБ да промени позицията си при второто четене за законопроекта, " само че диалогът продължава ", добави той. " Този законопроект е импортиран след доста съвещания и диалози с Министерство на финансите, тъй като този проблем е отворен, този проблем стои и сега със дотацията, която е планувана да се даде за мюфтийството – тези пари ще отидат за погасяване на отговорностите, което значи, че имамите няма да получат заплатите, както всички останали чиновници на съответните вероизповедания, което значи, че ние бихме могли фактически да генерираме или някой да сътвори условия за напрежение в обществото и разделяне на сходен принцип, което считам, че е неприемливо ", съобщи Цветанов.
" Нека фактически когато страната пое уговорката и когато финансовите планове и параметрите разрешават страната да обезпечи възнагражденията на тези духовни лица и това е процедура, която се ползва в доста страни в Европейски Съюз и считам, че по този метод би трябвало да ес държим като виновни политици и не да залагаме на някакви конюнктурни цели по отношение на идните избори ", добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР