За деветте месеца на 2020 г. инспекторите по труда са

...
За деветте месеца на 2020 г. инспекторите по труда са
Коментари Харесай

Инспектори по труда провериха над 23 000 предприятия от началото на годината

За деветте месеца на 2020 година инспекторите по труда са направили 27 310 бр. инспекции в 23 060 предприятия с над 1 млн. заети в тях, научи организация BulNews.
Близо 5000 бр. от инспекциите са по сигнали на жители, като в изискванията на рецесията от ковид най-често те са свързани със заплащането на труда. При 10 800 бр. инспекции акцентът при контрола е бил върху основаната организация за използването на противоепидемични ограничения в предприятията.
Констатираните нарушавания при инспекциите са 112 500 бр., от които обвързваните с сигурността и здравето при работа са 58 280 бр., а с реализирането на трудовите правни отношения – 53 780 бр. За всяко открито нарушаване се ползват ограничения за отстраняването му. Административнонаказателна отговорност е потърсена за 5645 бр. от откритите нарушавания. В 4400 случая актове са формирани за нарушавания, свързани с осъществяването на трудовите правни отношения – работа без трудов контракт, по заплащането на труда, които лишават обществени и осигурителни права на работещите.
Случаите на работа без трудов контракт са 1888 бр. За това нарушаване законодателят е определил, че не може да бъде маловажно, заради това се търси административнонаказателна отговорност при всеки открит случай. Освен че се постанова глоба, не по-малка от 1500 лева, работодателите, наели незаконосъобразно служащи и чиновници без трудови контракти, губят право да вземат участие в публични поръчки в идващите три години, както и право на подкрепяне по ограниченията за превъзмогване на последствията от рецесията, провокирана от ковид.

*Снимката е илюстративна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР