За десета поредна година в навечерието на Трифон Зарезан -

...
За десета поредна година в навечерието на Трифон Зарезан -
Коментари Харесай

За десети път в Археологически комплекс "Калето" в Мездра се проведоха Дионисиеви празници

За десета поредна година в навечерието на Трифон Зарезан - 14 февруари по остарял жанр, в Археологически комплекс " Калето ” в гр. Мездра се организираха Дионисиеви празници. Организатори на събитието бяха Община Мездра и Археологически комплекс " Калето ", а водещ - Надин Кръстева от Клуб " Умението да приказваме пред аудитория " при СУ " Иван Вазов ".
 
Въпреки дъждовното време, празникът на виното събра голям брой жители и посетители на комплекса. " Вече 10 години ние съблюдаваме една традиция и щом през днешния ден още веднъж сме тук, значи тя, сама по себе си, към този момент е традиция - сподели в приветствието си към присъстващите кметът на Мездра Иван Аспарухов.
 
 Дионисиеви празници в Маздра Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра
Трябва да разберем, че природата не ни е подвластна, а ние сме подвластни на природата. И е добре, когато и хората, и природата са в синхрон. Искам да благопожелавам 10-годишния празник на Дионисиевите празници в Археологически комплекс " Калето ". Ще продължим да ги вършим, в мраз, в сняг, в дъжд - значимото е да съблюдаваме традицията! " Директорът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски напомни легендата за древногръцкия господ на умиращата и възраждащата се природа, на виното и веселието Дио̀нис и неговата религиозно-културологична връзка с християнския му " правоприемник " Св. Трифон Зарезан.
 
 Дионисиеви празници в Маздра Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра
" Това, което смятам, че е най-важно да се разбере, акцентира Ганецовски, е, че няма разлика в обредността, в наличието на Трифон Зарезан, Дио̀нис или, примерно, Загрей. Това е еднакъв облик, който претворява в себе си смисъла, наличието за изобилие и най-важното - за обезпечаване на живот след гибелта. Дио̀нис е най-силното слънчево, слънчево провидение, което пресъздава тъкмо този смисъл: гибел, живот след гибелта, прераждане, обезпечаване на изобилие. "
 
Кулминацията на Дионисиевата вечер беше артистичната реорганизация под наслов " За Дио̀нис - с вино и огън ", пресъздадена от младите артисти от Театрална група " ТЕМП " при Военен клуб - Враца с живописен началник и режисьор Георги Врабчев. Зрелищният театър включваше възстановка на тракийски орфически обред, съчетана с истинска хореография и детайли на огнен пой под звуците на мистична музика.
 
 Дионисиеви празници в Маздра Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра
Празничната стратегия допълниха Йоана Димитровска, Манол Каменов и Киара Пешанова от Клуб " Умението да приказваме пред аудитория " с живописен началник Николай Савов, които показаха своите изследвания за зараждането на митологичния фетиш към " Огнесъздания " господ Дио̀нис, за възникването на лозарството и на винарството по нашите земи още по времето на траките и за историческите корени и модерни измерения на Св. Трифон Зарезан в православния и в националния празничен календар. За край Ансамбъл " Мездра " - младши при Народно читалище " Просвета 1925 " с живописен началник Мирослав Аспарухов извърши жизнерадостния тракийски национален танц " Джиновски танц ".
 
 Дионисиеви празници в Маздра Дионисиеви празници в Маздра Източник: Община Мездра
По традиция по време на събитието гостите на комплекса имаха опция да отпият по глътка хипокрас - греяно вино с подправки, приготвено по достоверна средновековна рецепта от майстора виночерпец Жикавлий (Живко Ватов).
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР