За Деня на народните будители, 1 ноември, образователният сайт Как

...
За Деня на народните будители, 1 ноември, образователният сайт Как
Коментари Харесай

Сайтът „Как се пише?“ ще публикува 100 важни правила за българския език | За Деня на народните будители платформата за грамотност прави подарък на читателите си

За Деня на националните будители, 1 ноември, просветителният уебсайт „ Как се написа? “ ще разгласява 100 значими правила за българския език. По случай светлата дата за нашата култура и 10-ата годишнина от основаването на платформата за просветеност в продължение на 10 дни ще бъдат качвани по 10 правила.

Всички фенове на уеб страницата, а и тези, които до момента не са попадали на него, само че се стремят да покачат езиковата си просвета, постоянно ще имат елементарен достъп до тях, изяснява създателката на „ Как се написа? “ Павлина Върбанова, лекар по български език и създател на учебници за прогимназиалния и гимназиалния стадий. Правилата са съпроводени с образци. Има и задания, които всеки може да опитва да реши, а след това да свери отговорите си и да разбере кои правила е позабравил или в това време са се трансформирали, или към момента не е овладял.

„ Поставяме началото на акцията точно на този празник, в който е добре да си напомним, че възрожденските ни будители са се стремили да вдъхнат у народа предпочитание освен да се освободи политически, само че и да се просвети, да се образова, да доближи равнището на другите културни нации “, уверена е Върбанова.

Тя добавя, че стремежът е да се насочи вниманието към персоналната езикова просвета.

Според нея непрекъснато се приказва, че нивото на езикова просветеност пада, само че до момента в който липсват целенасочени старания и дейности, до момента в който обособеният човек не си даде сметка за личната си езикова подготовка и не постави персонални старания, грамотността на българите няма да се увеличи. „ Тя е резултат от персонални старания – не идва наготово “, напомня Павлина Върбанова.

Кампанията „ 10 х 10 значими правила за българския език “ ще протече в 10 поредни делнични дни – от 1 до 14 ноември. Освен 10-те правила за правописа, пунктуацията и граматиката на българския език ще има по 2 задания със затворен отговор, като ще се избира сред 4 вероятни.

Едната задача ще е по-лесна и ще има единствено 1 верен отговор, а другата ще е по-трудна и броят на правилните отговори ще бъде 1, 2 или 3, само че няма да се показва. Верните отговори дружно с пояснения ще се дават на идващия работен ден дружно с новата група от 10 правила и новите 2 задания.

Важно е да се означи, че решаването на дилемите не е със спортен темперамент, тъй като задачата на акцията е не да открои отличници, а да помогне на пишещите българи да открият кои са пропуските в езиковата им просвета и да ги подтикне да ги запълнят.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР