За денонощието има 25 нови болни от коронавирус, с което

...
За денонощието има 25 нови болни от коронавирус, с което
Коментари Харесай

Мутафчийски: Ще има гратисен период за купуване на маска, ще се детайлизира къде ги носим

За денонощието има 25 нови заболели от ковид, с което общият брой е 379. 113 са в болница, 13 остават интубирани, 17 са изписаните - с по 2 негативни проби. 57% от болните са мъже, а 18 медицински лица са доказано заболели. Вече има случай и от област Силистра - двама заболели, семейство на 70 години. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния спешен щаб на постоянния утринен брифинг
Маските - по какъв начин?
На въпрос дали щабът е посъветвал здравния министър да бъде въведено наложително носене на маски, отговорът беше, че тя идва " след дълготрайно разискване ". Мутафчийски уточни, че по-скоро от СЗО за здрави хора не се предлага носене на маски. Не измисляме никакви практики, които не са разследване от международен опит, посочи началникът на щаба, като сподели, че се черпи опит от Китай, Израел. И подсети, че в Австрия било наложително да се носи маски, без да прецизира, че става въпрос за супермаркети и магазини за храна, които са длъжни да ги обезпечават.
Маски има, налични са - вървях до кварталната аптека. Може би това не е всеобщо събитие - ", сподели Мутафчийски., добави той и препрати към член 56 от Закона за здравето във връзка с закрити публични места.
Мутафчийски видя и дребнотемие що се отнася до българската реалност, което не се вижда в международен мащаб. " Ясно е, че не може да има стопроцентово схващане на тези ограничения, ясно е, че могат да бъдат тълкувани доста субективно, само че получавам доста молби за по-твърди ограничения ", акцентира началникът на Кризисния щаб. Според него, има разколебаване измежду хората, които съблюдават ограниченията и по тази причина е значимо да бъде показано, че не отстъпваме. Той подсети и по какъв начин имаше огромни промени в тактиката на доста страни към ковид - да вземем за пример така наречен стаден имунитет. " Животът бил подобен - рано или късно ще умрем. Ние не можем да изповядваме такава доктрина ", акцентира лекарят и добави, че.
Мисля, че ще се задоволи търсенето от маски. Това съобщи пред Нова телевизия Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.
Той сподели, че от ден на ден компании шият маски, само че и добави, че доста от тези маски не са медицински, като изрази известно подозрение в качеството им.
Междувременно Actualno.com получи сигнал от член на партия " Възраждане ", че вериги аптеки отхвърлят да продават ушити от български шивашки компании маски. Става въпрос за оферти преди да бъде въведено експлицитното условие за носене на маски на публични места – отворени и затворени. Твърденията на индивида са, че шивашките компании имали документи.
Още: " Между сълзи и радостни вести - светът и коронавирусът "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР