За дарителите става все по-сложно да се ориентират в бързо

...
За дарителите става все по-сложно да се ориентират в бързо
Коментари Харесай

Какво точно да даряваме на бежанците?

За донорите става все по-сложно да се ориентират в бързо изменящата се бежанска рецесия

Месец след началото на войната в Украйна в невижданата вълна от дарения към бежанците у нас към този момент се появяват самобитни проблеми и несъответствия, а за донорите става все по-сложно да се ориентират в лабиринта на бързо изменящата се рецесия. В свръхнапрегнатите дни на миналите седмици се стигна и до замяна на обвинявания сред организации, които би следвало да работят дружно, а не да тичат по обособени писти. Всичко това е закономерно, като се има поради, че при изчезнала страна доброволците и донорите изнасят на плещите си главната отговорност по посрещането на бежанците и техните най-непосредствени потребности.

НЕ ПРИЕМАМЕ ХРАНА

Акция на МОН и БЧК да вземем за пример открои проблем, на който се натъкнаха стотици родители. От министерството на образованието оповестиха акцията "Деца оказват помощ на деца ", в която българските възпитаници събираха помощи за своите връстници в българските неделни учебни заведения в Украйна.

Първоначално бе обявено, че се търсят дълготрайни хранителни артикули, хигиенични материали и училищен принадлежности. През шефовете родителите получиха съответни описи с нужни неща, поискани от неделните учебни заведения: макаронени произведения, ориз, квас за самун, консерви, дезинфектанти, алкохол, бинтове, марли, сапуни, училищен раници и принадлежности, свещи, фенерчета и други По-късно обаче на родителите бе обявено, че "предвид интернационалните характерните условия за даване на филантропична помощ за Украйна следва да не се събират хранителни артикули ".

Така доста родители се озоваха с торби, цялостни с консерви, ориз, бисквити и така нататък, за които трябваше да търсят нов правоприемник.

От БЧК дадоха отговор пред " че съгласно Закона за храните при изпращането на храни като филантропична помощ се съблюдават прецизни условия като: в детайли изложение на продуктите; мерна единица; количество; период на валидност - най-малко 9 месеца; партиден номер; килограми нето и бруто; единична стойност в лв. с включително ДДС; документ за генезис и документ за качество, етикетиране на български език и така нататък и тъй наречените Това и наложило по напътствие на БЧК министерството да спре да събира храни за Украйна. Вече постъпилите дарения от хранителни артикули са пренасочени към пристигналите в България украинци. Все отново, с помощта на самодейността възпитаници от 776 учебни заведения събраха помощи за своите връстници в 63-те български неделни учебни заведения в Украйна.

Относно доставянето на хранителни артикули до нуждаещите, се оказва, че БЧК не може да транспортира храна даже до бежанците в страната ни, в случай че тя е дарена от жители. "БЧК обезпечава хранителни артикули за идващите в България украински жители посредством закупуване или дарения от лицензирани производители или търговци на хранителни артикули против даване на всички съпътстващи документи и документи съгласно Закона за храните ", дадоха отговор оттова.

В същото време жител от Русе споделя във форумите за помощ на украинците, че от локалната организация на БЧК му споделили, че одобряват и хранителни артикули.

НЕ ПРИЕМАМЕ ДРЕХИ

"Моля, НЕ НОСЕТЕ ДРЕХИ, все още нямаме място за съхранението им ". "Моля не носете повече облекла, с изключение на съответни, които сме написали като изчезнали ". Едни и същи апели, единият от софийския ситуационен център "Отворени порти " в "СофтУни " (на фондация "За положителното " и "Отворени порти за Украйна "), другият - от центъра за бежанци в спортната зала на Варна, който може би е най-натовареният в страната.

Всеки, който е влизал в някой от центровете за приемане на дарения, знае, че те са затрупани под планини от облекла, които лишават скъп запас от хора и време за подбиране. На 21 март да вземем за пример "За положителното " набираха 50 доброволци за пренасяне и нареждане на облекла, обувки и филантропична помощ, а в това време посрещат бежанци, провеждат занимания за деца и десетки други начинания, съветват нуждаещи се от здравна помощ, разпределят помощи за районни центрове и така нататък

Тук и времето в допълнение усложни нещата. Първите бежанци пристигнаха в най-студената седмица на зимата и към този момент имат незабавна потребност от по-леки облекла за внезапното стопляне. Това поражда риск огромна част от дарените облекла да се окажат ненужни.

ХЛЯБ И ВОДА - СПЕШНО

"Някой има ли опция незабавно да подари малко самун и чай в центъра за бежанци във Варна? " Това е пост във "Фейсбук " на доброволец от 21 март. "Списък за настоящите потребности на центъра за бежанци във Варна - има СПЕШНА потребност от вода. Най-основното за човешкото оцеляване " - 20 март. "Вода - незабавно. Чай - незабавно. Кроасани - незабавно " - лист с потребности на центъра от 22 март.

Центърът в Слънчев бряг: "Вчера (21.03) оставихме храна и хигиенични артикули за към 2300 лева, през днешния ден към този момент нямаше и помен от тях. С другари небрежно събрахме още малко пари през днешния ден и напазарувахме за още 600 лева, само че това надали ще стигне за деня. Всеки ден има опашка и минават по 200 души най-малко ".

Подобни постове, за жалост, допреди дни бяха всекидневие във форумите за помощ. Те повдигат редица въпроси - за какво тези най-насъщни потребности не се покриват централизирано от локалните управляващи посредством директни доставки от производителите, вместо жители от цялата страна да поръчват стекове с вода по интернет; за какво незабавните потребности и финансовите дарения не се срещат по по-ефективен начин; липса на учредителен и човешки запас ли демонстрират тези проблеми или липса на задоволително финансиране; за какво БЧК с голямата си мрежа не се включва по-видимо в поддръжка на центровете.

ПОПУЛЯРНИТЕ КАМПАНИИ - ДВА ПОДХОДА

Ситуационният център на фондация "За положителното " в София и обвързваните с него планове са измежду най-популярните начинания за поддръжка на украинските бежанци. На 20 март фондацията се регистрира пред хората(link is external), които поддържат акцията за Украйна. Събраните дарения са към 111 000 лева, от които изхарчени са единствено 1318 лева

За това има няколко довода - към момента огромна част от хората избират да подаряват в натура и това покрива потребностите от съществени артикули и вещи; част от средствата се заделят за построяването на непрекъснат професионален екип координатори; скоро хората ще се изморят, а опциите им да се грижат за идващите от ден на ден бежанци към страната ни ще намалеят и тогава всеки лев ще бъде значим.

"Искаме средствата ни да поддържат редовно и дейно допустимо най-уязвимите групи и да вземат решение проблеми, които ще понижат обществената тежест върху обществото ни. Обучения, бърза обществена интеграция, благоприятни условия за самоиздръжка ", аргументират се още от фондацията.

Многократно по-мащабна е акцията на БЧК, обичайно най-популярната организация, към която българите насочват даренията си. Още в първите дни на акцията, събраните дарения надвишиха 3 млн. лева Информацията е към 8 март, като нови данни не са обявявани.

Колкото известна е БЧК за дарения, толкоз резултатите от тях остават надалеч от публичното внимание. Особено очевиден бе казусът "Назар ". "Това е Назар. Взехме го от Централна гара. Обезводнен, полу-припаднал. 9 дни в бункер, след това 5 дни път. От БЧК дали на майката кроасан. Друго нямали. Назар не може да яде кроасан ", написаха от "За положителното " на 18 март.

Този пост отприщи рецензии против организацията и нейното неявяване от горещите точки на бежанската рецесия. БЧК им отвърна с доклад седем дни по-късно(link is external). Според него червенокръстците са подкрепили над 40 000 украински жители, пристигнали в България, с храна, вода, топли завивки, спални комплекти, облекла, обувки, детски храни и играчки, лекарства и консумативи, хигиенични материали и други

Изпратени са 13 камиона с филантропична помощ за Украйна, като в подготовка са още два камиона с над 25 тона дарения. И нещо доста забавно - БЧК дава самостоятелна финансова помощ за уязвими украински жители, което на процедура е първата публична информация за непосредствено парично подкрепяне на бежанците у нас. Колко души са получили такава помощ и в какъв размер е тя - докладът не споделя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР