За дългия и не винаги осеян с рози път на

...
За дългия и не винаги осеян с рози път на
Коментари Харесай

МБАЛ Вита – 30 години иновации и развитие

За дългия и не постоянно посипан с рози път на превръщането на дребната квартална поликлиника в голямата конструкция, която познаваме през днешния ден, беседваме с - притежател и Изпълнителен шеф.

Д-р Савчев, по какъв начин стартира всичко?

Трудно ми да допускам, че в действителност са минали 30 години. Когато през 1991 година с моята бъдеща брачна половинка завършихме образованието си в Медицинска академия София, разпределението на младите лекари към този момент беше отпаднало и мъчно можеше да си намерим работа. Затова взехме решение, че ще си организираме лично работно място.

И по този начин, цялостни с възторг, наехме етаж от къщата на наш другар в централната част на града, направихме нужния за активността ремонт, закупихме минимума здравно съоръжение и започнахме... Това се оказа началото на един дълъг и лъкатушен път.

Въпреки скептицизма на всички към нас, получихме мощна поддръжка от родителите ни, изключително от майката на моята брачна половинка - одобрен доктор с дълготраен стаж, експерт по вътрешни заболявания доктор Стоянка Стойнова. Тя беше нашият стожер и лице пред пациентите ни.

 фотография: МБАЛ Вита

Визията ни се състоеше в това, да предложим качествени услуги с топло и съпричастно отношение, грижа и внимание към проблемите на хората, които са ни доверили здравето си. Убедени бяхме, че това е печелившият метод, което се оказа правилно.

И до момента във, колкото и да се разраства като конструкция, доста внимаваме всеки пациент да получи освен лекуване, само че и чисто човешко схващане и съпричастност.

Разкажете каква беше бизнес средата в България сега, в който Медицинският център ВИТА беше основан на 4 януари 1992 година?

Да имаш частен Медицински център през 1991 година беше същинска екзотика. Частната самодейност през този интервал таман прохождаше, тогава се появиха първите частни профилирани кабинети - най-много стоматологични. Но ВИТА беше освен това - беше първото частно здравно заведение в София.

По тази причина нямаше съществуваща правна процедура и беше належащо да минат няколко месеца, с цел да получим на 04.01.1992 година позволение за работа от Министерството на здравеопазването. Така ВИТА стартира публично работа.

Как избрахте името ВИТА?

Избрахме името, тъй като значи ЖИВОТ и изцяло съответствува с нашата задача - да се грижим и да пазиме живота на нашите пациенти.

 фотография: МБАЛ Вита

Каква беше първичната конструкция?

В началото разполагахме с три кабинета -стоматологичен, акушеро-гинекологичен и кабинет по вътрешни заболявания. Имахме и дребен лабораторен бокс, в който се правиха най-нужните за работата ни лабораторни проучвания.

Лесно ли Ви се довериха пациентите?

През нашето битие нищо не е било елементарно, само че това постоянно ни е стимулирало в допълнение. Трябваше да се преборим за доверието на пациентите, което не стана бързо и незабавно. Веднъж извоювани и станали наши лоялни клиенти обаче, те започнаха бързо да се множат и да ни предлагат на свои познати. Имаме пациенти, които се лекуват при нас към този момент 30 години и ние от сърце им благодарим за доверието и поддръжката през тези не малко години.

Какви провокации имаше за ВИТА в идващите години, до момента в който растеше?

Благодарение на нашите пациенти и техните повишаващи се потребности единствено след година и половина, мястото, на което работехме, ни стана тясно. Трябваше да се преместим, с цел да можем да предложим на хората нови услуги и специалности. Така последователно през годините Вита се разви като диагностично-консултативен център, в който се предлагаха медицински услуги в над 20 медицински специалности и лаборатории.

Има ли миг в историята на компанията, който може да се дефинира като повратен и за какво?

Преломният за нас миг беше когато, подтикнати от упованията на нашите пациенти, взехме решение, че е пристигнал моментът да предлагаме освен доболнични услуги, а и да създадем болница.

През 2002 закупихме имот, проектирахме и построихме нова постройка. Така през 2004 година се роди първата в София частна " Многопрофилна болница за интензивно лекуване ".

 фотография: МБАЛ Вита

Кое трансформира дребната квартална поликлиника в огромната конструкция ВИТА?

Истинският мотор на нашата организация постоянно са били пациентите ни. Благодарение на тяхното доверие и на високото качество на предлаганите от нас услуги, стигнахме дотук и имаме желание да продължаваме напред.

Сега е мястото да кажа, че без високия професионализъм и без сериозната подготовка на сътрудниците, с които работим и сме работили през годините, това нямаше да е допустимо. Винаги ще съм им благодарен и длъжен за това, че извървяхме дружно общия ни път и че дадоха най-хубавото от себе си. Някои от тях са с нас през цялото време.

Разбира се, значимо беше постоянството, упоритостта... а на моменти - даже и елементарния дебелоглав.

Кои са най-големите провокации, пред които ВИТА се е изправяла в годините? Имало ли е моменти, в които сте желали да се откажете?

По пътя ни постоянно е имало провокации - организационни, административни, финансови.

Така беше в интервала сред 2017 и 2020 година, когато болница Вита не можеше да работи в новата си съвременна постройка с всичките си благоприятни условия, блокирана от административни правила и незадоволително финансиране от НЗОК. Но даже и тогава за момент не сме си помисляли да се отхвърляме.

С кои моменти от историята на компанията се гордеете най-вече?

Както стана към този момент дума, нашето развиване следва упованията за качествени услуги на пациентите ни.

След ДКЦ Вита и МБАЛ Вита в идващите години започнаха работа и други нови наши структури - " Вита ин витро център ", " Вита фармация ", " Вита Естетик център ", СТМ Вита, " Вита херния център ", " Вита Дисплазия център ", " Център за бариатрична медицина Вита ", Сектор за изгарания и други Ние се гордеем извънредно доста с всички тези наши осъществени хрумвания като част от иновационните ни планове за бъдещето.

Как пандемията промени проектите на ВИТА и по какъв начин преминахте през тези сложни две години?

Откликвайки на потребността от лекуване на пациенти с Ковид зараза, болница Вита реструктурира активността си и откри Ковид поделение с 35 болнични кревати. През тях прекосяваха с друга степен на затруднения приблизително по 150 пациенти месечно.

Това, несъмнено, попречи на плановата ни активност, само че се надявам, че скоро тази пандемия ще затихне и всички ще се върнем към естествения си темп на работа.

Някои лечебни заведения свиха хоризонта на проектите си. За какъв брой години напред сега имате проект и какво планува той?

За идващите години нашите проекти са свързани с разширението на сградния ни фонд, с увеличение на специалностите, в които ще предлагаме качествени медицински услуги, с въвежданото на нови, съвременни технологии и лекувания.

Всички, които Ви познават, знаят, че Вие сте визионер и нововъведенията са Вашата пристрастеност. Каква е тактиката ви във връзка с бъдещото развиване на компанията?

Вита е фамилна организация и постоянно е било елементарно да бъдат осъществени концепциите ни заради това, че решенията се взимат от нас, като и следствията и отговорностите също са за нас, естествено. Ето за какво добре премисляме посоката, в която да вървим, само че ще се стремим да използваме всички новости в технологиите, свързани с медицината.

Иновациите постоянно са ни били пристрастеност и задача в живота. Вярвам, че ни следва едно отлично и забавно бъдеще, обвързвано с всички новости и изобретения в медицината и в обвързваните с нея браншове.

* наличие на Вита
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР