За да започне да инвестира човек, първото нещо е да

...
За да започне да инвестира човек, първото нещо е да
Коментари Харесай

Стойне Василев: Трябва да подхождаме сериозно към инвестирането

За да стартира да влага човек, първото нещо е да подходи съществено, да се поинтересува по какъв начин работят финансовите пазари, по какъв начин работят обособените вложения, да влага в това, което схваща или най-малко има някаква съществена база. Това сподели Стойне Василев, независим персонален финансов съветник, вложител, създател на бестселъра " Умни пари " и ръководител на УС, в предаването " Човекът на Фокус " на Радио " Фокус " по отношение на това какво вършат най-хубавите вложители. 

" Второто нещо е да разбере кои са играчите в съответната инвестиция - дали би трябвало капиталов медиатор, какво прави той, каква е отбраната, какви са гаранциите, какви документи има съответната инвестиция, по какъв начин работи, по какъв начин се е представял в предишното. Това го има на брошурата на всеки капиталов артикул, предишните резултати не са гаранции за бъдещето, само че въпреки всичко могат да се ориентират по какъв начин тази инвестиция се е представяла в предишното. Така че това са главните стъпки, с които да подходим, да го създадем с по-професионален взор и с професионално желание, а не просто като занимание ", изясни той. 

Василев сподели, че капиталовите медиатори са доста значима част от пазара. Има друг вид посредници и съгласно това имат могат да вършат друг вид вложения.  

" Ако става въпрос за покупка на борсово търгувани фондове, взаимни фондове, акции, много известно в последно време, постоянно ни би трябвало капиталов медиатор, защото ние няма по какъв начин непосредствено да се свържем с отсрещната страна. Той е доста значима част от играта, от участниците на пазара. Трябва да си го изберем деликатно. Има разнообразни медиатори: такива, които оперират единствено за българския фондов пазар, има такива, които имат достъп до вложения в целия свят, това са интернационалните брокери и капиталови медиатори. Много е значимо да погледнем дали този капиталов медиатор е лицензиран. На уеб страницата на Комисията за финансов контрол има специфична секция, в която да проверим дали капиталовият медиатор е лицензиран ", сподели още той.

Живко Кръстев
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР