За да започнат преговорите по глави, трябват промени в конституцията,

...
За да започнат преговорите по глави, трябват промени в конституцията,
Коментари Харесай

Ковачевски: Конституционните промени са условие за отваряне на преговорните глави

За да стартират договарянията по глави, трябват промени в конституцията, в които ще бъдат включени елементи от други нации. Това съобщи министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски нощес, допълвайки, че това ще бъдат нации, които живеят в страната и които не са включени в преамбюла.

„ В момента става дума за българите, хърватите, черногорците, само че и част от израелския народ към този момент изрази такова предпочитание, египтяните към този момент подадоха публично искане. Ние сме мултикултурно, мултиконфесионално общество и сме потвърдени като такива в Европа, на процедура ние представляваме общество, което е Европа в умалена степен, тъй като Европа е общественост на многообразието, и мисля, че не би трябвало да има проблем с тези конституционни промени “, сподели Ковачевски в " Тема на деня " по телевизия Сител.

Той акцентира, че страната към този момент е почнала договарянията с Европейски Съюз, към този момент е оповестен календарът на процеса на скрининг, на 14 септември екипите ще бъдат в Брюксел, където публично ще се организира първата среща.

„ Скринингът е разграничен на две етапи, пояснителен скрининг и двустранен скрининг. За разяснителния скрининг към този момент сме подхванали избрани стъпки, само че в частта на двустранния скрининг, който е доста по-сложна интервенция, в която на процедура се показва нашето законодателство по отношение на законодателството на Европейски Съюз и какво би трябвало да се направи по време на договарянията, към този момент работим по окомплектоването на преговорния екип, напълно скоро преговорната конструкция ще бъде открита на съвещанието на държавното управление “, уточни Ковачевски.

„ Скринингът можем да го приключим за 14 до 16 месеца, което би било много бързо спрямо други страни, които са минали през този развой, а по-късно стартира отварянето на главите “, добави той.

Относно обстоятелството, че до момента няма болшинство от две трети за смяна на конституцията и съпротивата на държавното управление за осъществяване на предварителни избори, Ковачевски сподели, че локалните избори предишния уикенд са изпратили няколко политически послания и че опозицията е претърпяла огромно проваляне.

„ В страната победи европейската идея. В две общини, където бяха определени кметове, завоюваха и бяха определени претенденти на СДСМ и обединението, в Маврово Ростуше претендент на СДСМ и в окръг Ценат Жупа на съдружния сътрудник ТДП. В Тетово СДСМ резервира броя на съветниците от изборните резултати на последните избори. Следващото известие е, че има огромно проваляне за тези, които две години блокираха, бойкотираха, разпространяваха подправени вести и разделяха жителите - всичко това беше неверно, поради изборния резултат “, сподели Ковачевски. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР