За да възпре Русия след отмяната на Договора за премахване

...
За да възпре Русия след отмяната на Договора за премахване
Коментари Харесай

Швейцарски експерт: Западът може да сдържа Русия и без ядрена надпревара

За да възпре Русия след анулацията на Договора за унищожаване на ракетите със междинен и по-малък обхват Западът не би трябвало да влиза в нуклеарна конкуренция. Това написа Оливър Тренерт, специалист от Швейцарското висше техническо учебно заведение, на страниците на Neu Zürcher Zeitung, представен от pogled.info.

Според него разгръщането на нови ракети в Европа може да бъде за Европейски Съюз „ съществено тестване за мощ “, защото някои страни мощно се опълчват на тази самодейност, до момента в който други я приветстват. Вместо това той предлага да се употребяват стандартни оръжия за заплашване на Москва.

От позиция на сигурността, прекратяването на Договора за унищожаване на ракети със междинен и по-малък обхват (ДРСМО) ще бъде значим стадий за Европа, написа Оливър Тренерт.

Според него Русия е нарушила съглашението, тъй че отдръпването на Съединени американски щати от него беше много поредна стъпка. Но това не значи, че НАТО би трябвало да влиза в нуклеарна конкуренция и да разположи нови ракети в Европа.

Такъв метод ще докара до спорове сред европейските страни, изяснява Тренерт. Например в Западна Европа към тази самодейност се отнасят скептично. Особено в Германия тя може да срещне сериозна опозиция. В същото време страните от Източна Европа - и основно Полша - го приветстват.

Разполагането на ново нуклеарно оръжие ще бъде за Европейски Съюз „ сериозна инспекция за устойчивост “. „ Именно в този капан НАТО желае да завлече Москва. И алиансът не би трябвало да влиза в него “, поучава специалистът.

Важно е да се разбере, че Русия към този момент не е Съветският съюз, продължава създателят. Днес, макар триумфите във военната промяна, Москва не е в положение да организира пълномащабно навлизане. Русия по-скоро съставлява "регионално предизвикателство " за източния фланг на НАТО, твърди Тренерт, само че в региона на военното обмисляне нуклеарните оръжия играят все по-голяма роля за Кремъл.

В Западния боен окръг на страната се разполагат от ден на ден и повече ракети. Русия има преимущество в броя на нестратегическите нуклеарни оръжия. На Запад се опасяват, че Москва може да окупира балтийските страни и да заплашва НАТО с нуклеарна ескалация, тъй че то да не се намесва. "Ако се случи подобен сюжет, алиансът ще се окаже книжен тигър ", установи създателят.

И въпреки такова развиване да е малко евентуално, Западът би трябвало да е подготвен за него. За тази цел е належащо да се усили бойната подготвеност на силите за бързо реагиране в балтийските страни. Също по този начин е значимо да се приложи съгласуваната през юни 2018 година

„ Инициатива за подготвеност на НАТО “. Всичко това ще помогне за заплашването на Москва с стандартно въоръжение и ще повлияе при изчисляването на рисковете в Кремъл, изяснява специалистът.

Алиансът би трябвало да може да заплашва военните обекти в тила на Русия, продължава създателят. Но това не изисква нуклеарни ракети, а елементарни. Освен това НАТО би трябвало да постави огромни старания, с цел да отбрани значими възли, като командни центрове и летища от ракетни удари от Москва.

Също по този начин американците биха могли да разположат нуклеарни оръжия, за предпочитане с ниска мощ, на кораби и подводници, както и да усилят броя на морските крилати ракети. Целта е Русия да осъзнае опасността от възможен стеснен нуклеарен удар.

За не по-малко значимо Тренерт смята създаването на стратегия за взаимно потребление на нуклеарните оръжия. Необходимо е да се актуализират всички системи, нужни за това, както и да се обезпечат на страните-членки на НАТО с бойни самолети, упорства създателят.

Това ще спомогне за обединяването на нуклеарната сигурност на Съединените щати и Европа, както и ще разпредели финансовата тежест сред страните от Североатлантическия алианс. Ако това не стане, Москва ще има нови благоприятни условия да отслаби отбранителната дарба на Запада, предизвестява специалистът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР