За да укрепите нервите, трябва да ядете омлет с билки

...
За да укрепите нервите, трябва да ядете омлет с билки
Коментари Харесай

Ястия за здрава нервна система

За да укрепите нервите, би трябвало да ядете омлет с билки и някои други ястия, поучава невроложката Алмира Гимранова. В изявление за Lenta.ru основната лекарка на Клиниката по рехабилитационна неврология изброи ястията за здравословна нервна система.


Според нея нервната система се нуждае от непрекъсната поддръжка и развиване. От това зависи по какъв начин ще работят другите системи на тялото. От потребните за нервите артикули може да се направи разнообразно меню, добави Гимранова.

Салата от пресни зеленчуци

Домати, краставици, чушки, зеленчуци с добавка на ядки или семена и дресинг от растително масло и лимонен сок ще наситят тялото с витамини С, Е, В и микроелементи (магнезий, калций, калий, фосфор), които укрепват нервната система и усъвършенстват настроението, изясни лекарката.

Яйчен омлет с твърдо сирене и зеленчуци

е богат на протеини, витамини от група В и калций, които способстват за действието на мозъка и нервите, добави събеседничката.

Рибена чорба с картофи и моркови

Рибата съдържа фосфор, йод и ненаситени мастни киселини, които усъвършенстват паметта и мисленето, продължи специалистката. Картофите и морковите доставят на тялото глюкоза, главният източник на сила за мозъка.

Овесена каша от елда с мляко или кефир

Гимранова сподели, че елдата съдържа магнезий, фосфор и витамини от група В, които отпускат мускулите и нервите. Млякото или кефирът съдържат калций и йод, които контролират работата на щитовидната жлеза и нервната система.

В същото време тя предизвести, че някои храни могат да повлияят отрицателно на нервната система, като провокират неспокойствие, възбуденост или меланхолия, предизвести лекарката. Сред тях тя уточни кофеина, който покачва производството на адреналин и норадреналин - хормоните на напрежението.

„ Прекомерният банкет на кофеин може да аргументи, безпокойствие, бодърствуване, главоболие и сърцетуптене. Кофеинът се съдържа освен в кафето, само че и в чая, колата, енергийните питиета и шоколада “, напомня невроложката.

Според нея, нервната система се поврежда и от алкохол (нарушава действието на рецепторите), никотина (увеличава производството на хормони на удоволствието, а по-късно хормони на стреса), захарта (скокове в кръвната захар предизвикат развиването на възпалителни процеси, които повреждат нервите).

„ Мазните и пържените храни въздействат отрицателно на нервната система. Такива артикули са сложни за мелене от организма и могат да причинят дисбактериоза, запек и отравяне. Всичко това вреди на действието на нервната система, защото има тясна връзка сред червата и мозъка. Освен това мазните и пържени храни съдържат трансмазнини, които покачват равнището на холестерола в кръвта и утежняват кръвоснабдяването на мозъка “, предизвести Гимранова.

По-рано колежката й Наталия Шиндряева приказва за връзката сред хълцането и рисковите болести. Според нея в някои случаи хълцането може да алармира за рак и инсулт. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР