За да стигнем до момента, в който правата на българите

...
За да стигнем до момента, в който правата на българите
Коментари Харесай

Премиерът Петков: Необходимо е да обединим усилия, за да решим въпросите с РСМ

За да стигнем досега, в който правата на българите в Република Северна Македония са предпазени и съседката ни е в Европейския съюз, би трябвало да се обединим. Не може тематиката да се употребява у нас за вътрешнополитически цели. Това е народен интерес и би трябвало да работим дружно, в синхрон, всички, съобщи министър-председателят Кирил Петков в Битоля. Премиерът уточни, че по тематиката е нужно обединяване освен в България, само че и обединяване с българите в Република Северна Македония, които са мост сред двете страни. „ Техните права би трябвало да бъдат предпазени “, безапелационен беше Петков и добави, че по едно и също време с това и за българската общественост в Република Северна Македония, и за българския интерес е значимо един ден тази страна да бъде част от Европейския съюз.

Според премиера Кирил Петков колкото повече взаимни действия имат двете прилежащи страни, колкото по-здрави са връзките на бизнеса и на жителите на двете страни, толкоз по-добре е това за добросъседските връзки. Министър-председателят даде образец с новооткрития през днешния ден клуб на Културния център „ Иван Михайлов “ в Битоля, който също дава още една опция за добросъседство. Петков посочи, че е значимо на Балканите да има непоклатимост и хората да имат общото схващане, че дружно могат да създадат доста повече, в противоположен случай нищо не може да бъде реализирано.

Министър-председателят Кирил Петков съобщи, че българското държавно управление и държавното управление на Република Северна Македония работят съществено по тематиката и имат добра връзка. „ Въпросът е да стигнем до една обща позиция, която да е ясна “, зави министър председателят и подсети, че България има рамки, които съблюдава. Кирил Петков означи, че и двете страни имат ясното схващане както за смисъла на европейското бъдеще на нашата съседка, по този начин и за това, че всички общности в Република Северна Македония би трябвало да се усещат с равни права. Премиерът добави, че от диалозите с сътрудника му Димитър Ковачевски усещането е, че даже тематиката за Конституцията на Република Северна Македония е изцяло реалистична, а не нещо непостижимо.

В Битоля министър-председателят Кирил Петков участва на формалното разкриване на клуба на Културен център „ Иван Михайлов “. В рамките на визитата си министър председателят Петков и министри от държавното управление на Република Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия район, чак до Италия. Изграждането на далекопровода на процедура е реализация на енергийния сегмент на Коридор № 8. Тези коридори дават добавената стойност, която всички се надяваме да имаме в взаимната ни работа, посочи министър председателят Кирил Петков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР