За да спре разпространението на коронавируса, хората трябва да спрат ...

За да спре разпространението на коронавируса, хората трябва да спрат

Проф. Витанов: Страната е в тъмночервената зона, локалните мерки не са решение

" За да спре разпространяването на ковид , хората би трябвало да спрат да се заразяват. Но те се заразяват, значи са нужни още старания , с цел да се ограничи болестта " . Това сподели проф. Николай Витанов, математик от Българска академия на науките , създател на статистически модели за разпространяването на Covid-19.

Според него към този момент цялата страна е в тъмночервената зона:

" Вече на всички места е над 500 инфектирани на 100 хиляди души " .

Математикът акцентира , че съгласно моделите, които прави, следващите две седмици ще са доста сложни .

Политическата колебливост е подбуда за несправянето с епидемията, смята той:

" Трябва да има задоволително силно влияние , което да спре разпространяването , само че с местни ограничения това няма да стане " .

Той разяснява , че в Експертния съвет към Министерство на здравеопазването има потребност от някой, който да оправи усложнената позиция , само че решаванията се вземат съгласно това, което ще хареса обществото.

По думите му от математическа позиция по-чистият вариант за спирането на Covid заразяването е с ограничение на всеобщи събирания, затварянето на заведения и прехвърляне на образование дистанционно :

" От политическа позиция по-изгоден е вариантът със зелените сертификати, тъй като е по-приемлив за хората, само че няма гаранция наистина ли няма да стане същото като с фалшивите сертификати за имунизация " .

Проф. Витанов акцентира , че сега ограниченията " са пробити " и не се спазват:

" В първите три талази ограниченията бяха налагани в точния момент и даваха резултат. След постигане на пиковите стойности имаше спад до много ниски стойности. При тази вълна ограниченията не се спазват и при налагането на нови за какво да очакваме различен резултат? " .

Според него при тази вълна има риск след пика да се стигне до " долината на рева " , която е рухване до едно дълго плато, което ще е доста тежко за здравната система.

 

Всичко за ковид следете

Източник: actualno.com