“За да се защитава, историята трябва да се познава. Не

...
“За да се защитава, историята трябва да се познава. Не
Коментари Харесай

Илиана Йотова: За да се защитава, историята трябва да се познава

“За да се пази, историята би трябвало да се познава. Не мога да приема наклонността за омаловажаване на българската история, на Българското възобновление. Още повече не мога да приема, че би трябвало да се води борба против „ идеализиране “ на Възраждането като ера на единство на българите. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград.

Конференцията е част от националните празнувания на 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски, които се организират под патронажа на българския Патриарх Неофит.

„ Благодаря на уредниците на тези празнувания – Неврокопската света митрополия, Югозападния университет „ Неофит Рилски “, Рилската света обител, локалните управляващи. Вие показвате, че за разлика от доста политици пазите познанието и почитате паметта на този популярен българин “, уточни в приветствието си Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че личността на отец Неофит Рилски не може да се вмести единствено в личната му биография.

„ Беглото му споменаване в учебниците по история единствено като илюстрация на взаимоучителната метода в развиването на българското учебно заведение е самопризнание за нихилизма към историята ни като народ. А българската възрожденска интелигенция имаше историческа задача за разпространяването на прогресивните хрумвания на своето време, която макар своите специфики на догонващо развиване, изведе на културната и политическа сцена един народ, който пет века иго не съумяха да изличат “, акцентира Йотова.

„ Пророчески са думите на Неофит Рилски „ Стига толкова спавание, що е спала България удовлетворени епохи “. В тези думи се крие еманацията освен на една обособена биография, само че на цяла ера “, уточни вицепрезидентът.

„ Просветата и битките за църковна самостоятелност вървят дружно. Затова духовниците са и просветители, и водачи за църковна самостоятелност. А наред със знанията, православното християнство задава своя честен кодекс, учи на образование и полезности “, съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова изрази увереност, че научните проучвания са най-сериозната опозиция против обезличаването и безпаметността. „ Науката и обстоятелствата са доста мощни. Нека историческата памет да не бъде пометена от конюнктурни тълкования “, прикани вицепрезидентът.елото на Неофит Рилски като неизменима част от българската еднаквост, съхранена повече от 13 епохи, макар провокациите на времето.

Дали ще има избор на съмнение или не, това е решение на сътрудниците от Народно събрание. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова. Та добави, че е черноглед, че е може да преговаряме с ЕК за териториалните проекти.

Очевидно, проектите, които България изпрати, не дават отговор на това изискване

“Как ще бъдат предпазени средствата, които ще получим по механизма? Дали ще бъдат единствено за тези 11 компании, които държавното управление изпрати, ще забележим. Песимист съм, че може да се водят договаряния с Европейска комисия по тематиката ”, добави вицепремиерът.

По думите й е доста съществено обещанието на държавното управление, че нито един служащ няма да изгуби работата си.

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР