За да се справи със задаващите се предизвикателства - геополитически,

...
За да се справи със задаващите се предизвикателства - геополитически,
Коментари Харесай

ЕС да започне да мисли мащабно, настоя новият представител за външната политика

За да се оправи със задаващите се провокации - геополитически, софтуерни и индустриални, Европейски Съюз би трябвало да стартира да мисли с мащаб. Това съобщи през вчерашния ден пред външната комисия на Европейския парламент новият висш представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Външната политика през днешния ден не е това, което беше. Европейски Съюз би трябвало да продължи личното си развиване и да мисли за себе си като геополитическа мощ, другояче бъдещето ни ще бъде решавано от други, предизвести той. Трябва ни повече обща стратегическа просвета, с цел да се съгласяваме по-добре. Трябва да реагираме по-бързо, съобщи Борел.

Завръща се политиката на силата, която включва и закани от " недържавни играчи ", завръща се военната конкуренция и по-силно, в сравнение с чакахме. Заплахите се усилват, по тази причина ни трябват повече и по-гъвкави средства за реакция, нужни са повече старания в защитата, уточни той.

По неговите думи днешните закани - в интернет, от тероризма, измененията в околната среда и дезинформацията - не могат да намерят решение с използването на член 5 от Вашингтонския контракт. НАТО остава главното средство за отбрана на земите на доста европейски страни, само че би трябвало да осъзнаем, че има нови закани, които изискват по-особен отговор, добави висшият представител.

Съединени американски щати преследват по-националистически, едностранен метод, нарастват заканите от Изток и изключително от Китай; Африка слага провокации. Демографското неравновесие и неравенството в благосъстоянието по северните и по южните крайбрежия на Средиземно море ще набъбнат доста, уточни Борел. Той назова Либия " провалена страна " и директна опасност за Европейски Съюз.

Трябва да помогнем за възобновяване на Либия. Не можем да откажем европейска вероятност на страните от Западните Балкани, би трябвало да запазим поддръжката за Украйна, Грузия и Молдова, съобщи висшият представител.

Новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която встъпи в служба в неделя, неведнъж настоя Европейски Съюз да ускори ролята си на международната сцена. Вчера тя съобщи, че е належащо Европейски Съюз да разполага с повече автономия в полето на защитата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (555)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР