За да се справи по-ефективно с измамите с километража на

...
За да се справи по-ефективно с измамите с километража на
Коментари Харесай

Европарламентът иска нови мерки срещу измамите с километража на колите

За да се оправи по-ефективно с измамите с километража на използваните коли, Европейската комисия би трябвало да предложи ново законодателство в границите на 12 месеца, споделят евродепутатите в резолюция, гласувана през вчерашния ден, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

" Средно 5 –12% от колите втора ръка, продавани в страните от Европейски Съюз, и 30 – 50% от тези, продавани трансгранично в границите на Съюза, са с манипулиран километраж ", означи докладчикът Исмаил Ертуг (социалисти и демократи, Германия). " Постигнахме необятно единодушие по този отчет и по-специално за нуждата от национални бази данни за километражите с трансграничен продан на информация, както и от увеличение на напъните от страна на производителите за сигурността на километражите ".

" В случай че Европейската комисия реши да трансформира нашите рекомендации в законодателно предложение, това би осигурило годишни финансови изгоди от шест до девет милиарда евро и би възстановило доверието на потребителите в пазара на коли втора ръка, като в същото време способства за сигурността по пътищата ", добави докладчикът.

Евродепутатите желаят нов набор от правила, който да включва национални регистри за пробега, които да са налични трансгранично. Купувачите на коли втора ръка би трябвало да имат опция да ревизират точността на индикаторите на километража, без значение в коя страна от Европейски Съюз е бил регистриран автомобилът преди този момент, прибавят те.

По-често вписване на пробега

Записването на показанията на километража би трябвало да бъде наложително при всеки периодически механически обзор, всяка осъществена ревизия, сервиз, поддръжка и ремонт на автомобила, всяко посещаване в сервиз, започвайки от първата регистрация на транспортното средство.

Депутатите означиха, че в Белгия и Холандия, където километражните данни се събират по-редовно, измамите от този вид на процедура са изчезнали.

Допълнителни старания от автомобилната промишленост

Парламентът приканва Европейската комисия да следи метода, по който автомобилната промишленост извършва тактиките за отбрана от операции, които се изискват от актуалните правила на Европейски Съюз, а също по този начин да приложи ясни критерии за ефикасни инспекции за интервенция в показанията на километражите.

Макар че операцията на километража има негативно влияние върху сигурността по пътищата, едвам шест страни членки дефинират " превъртането на километража " като престъпно действие.

След гласуването на резолюцията със законодателна самодейност в Европарламента, Европейската комисия би трябвало или да приготви законодателно предложение, или да се обоснове, за какво не го е направила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР