За да се провери дали дадено лице е защитено от

...
За да се провери дали дадено лице е защитено от
Коментари Харесай

Паметта на Т-клетките гарантира имунитет срещу COVID-19?

За да се ревизира дали обещано лице е предпазено от - без значение дали след възобновяване след заразяване или след имунизация - най-често употребяваният способ е да се оцени съществуването и количеството на антителата в човешкото тяло, съобщи БГНЕС.
Този метод обаче не регистрира друга значима част от имунната система: паметта на Т-клетките.
И без антитела може да имаме имунитет към COVID-19
Въпреки че е по-трудна за тестване, паметта на Т-клетките съставлява главен фактор за имунитета против вирусите и може да е в положение да ни обезпечи отбрана след изгубване на антителата, настояват специалисти.
 Множество без документ за преболедуване на COVID-19 поради неуредици Множество без документ за преболедуване на COVID-19 поради неуредици
Хиляди български жители не могат да получат дигитален Коронавирус документ на Европейския съюз (ЕС) за преболедуване, макар че са изкарали...
„ В нашето тяло има две имунни системи: вродена и адаптивна “, сподели проф. Сирил Коен, началник на лабораторията по имунотерапия в университета Бар-Илан. „ Адаптивната имунна система се състои от два типа кафези, В-клетки, които могат да образуват антитела, и Т-клетки, които могат да убиват кафези в нашето тяло, които са инфектирани от вируси или са ракови “.
Коен изясни, че когато тялото за първи път се сблъска с патоген, лишава към седмица, с цел да сътвори антитела и Т-клетки, които да се борят с него.
„ В подобен миг тялото създава доста кафези, които създават антитела, и доста Т-клетки “, сподели професорът. „ Когато опасността завърши, множеството от тези кафези умират, само че остава дребен % от тях и това е, което назоваваме Т-клетки на паметта “.
Вече подготвени да се борят със характерната болест, тези кафези се задействат, в случай че е належащо, даже след дълго време, позволявайки на тялото да реагира на опасността за един или два дни, вместо за седмица.
„ Поддържането на високо равнище на антитела би било непрактично за организма, тъй че имунната ни система се е подсигурила по един превъзходен метод ”, сподели проф. Михал Линиал, шеф на Центъра по биология в Еврейския университет.
 Коронавирусът в България: Едва 0,7% от пробите са позитивни Коронавирусът в България: Едва 0,7% от пробите са позитивни
Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като безусловно число, и като %. 100 са новооткритите случаи за 10 юни,...
Изследването на наличието и успеваемостта на тези Т-клетки на паметта обаче е доста по-трудно, изисквайки процедури и съоръжение, които могат да бъдат открити единствено в профилирани лаборатории.
„ Част от повода, заради която количеството им е доста лимитирано, е, че те би трябвало да бъдат извлечени от костния мозък, което е много мъчителна процедура “, сподели Линиал.
Ново изследване сподели, че няма забележителна разлика сред паметта на Т-клетките на асимптоматичните и симптоматичните пациенти, инфектирани с , затова тежестта на болестта наподобява не въздейства върху броя на Т-клетките “, сподели Линиал.
Освен това има индикации, че паметта на Т-клетките, развита заради зараза от различен вид ковид, също може да бъде ефикасна против COVID-19.
Според Коен ще отнеме известно време, с цел да се натрупат задоволително данни, които да разрешат по-пълна картина на факторите, свързани с имунитета ни към ковид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР