"За да се протестира, се иска характер. Това понякога крие

...
"За да се протестира, се иска характер. Това понякога крие
Коментари Харесай

Иво Христов в Ямбол: Ако хората гласуват масово, изборните манипулации губят силата си

"За да се стачкува, се желае темперамент. Това от време на време крие риск за сигурността, за фамилията, за прехраната. За да се гласоподава не се изисква нищо - има загадка стая и хората имат опция да създадат своя избор.

Ще кажете - изборите са манипулирани. Факт - в България изборите всеобщо се манипулират. Дори не съм сигурен, че резултатите от изборите за Европейски парламент са справедливи. Всички помним Костинброд, виждали сме депутати, носещи чували с бюлетини и какво ли още не. Но е реалност, че когато жителите гласоподават всеобщо, тези изборни операции не могат да предопределят вота.


Така стана при избора на Румен Радев - тогава над 2 милиона българи гласоподаваха за него и през днешния ден никой не съжалява, че имаме заслужен президент, даже десницата го почита. Това беше рядка детонация на гражданска интензивност. Необходима ни е интензивност ден за ден, във всяка борба. "

Това сподели Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, на среща с жители в Ямбол.
По думите му претендентът на Българска социалистическа партия за кмет на Ямбол Катя Георгиева и представителите на партията в общинския съвет към този момент са спечелили една огромна победа за целия Ямбол, като са предотвратили градът да задлъжнее с милиони.

Припомняме, че те предложиха да се организира локален референдум с въпрос: „ Подкрепяте ли да се поеме общински дълг от 17 млн. лева, който да се разходва през интервала 2018 - 2019 година и да се изплаща след 2 години гратисен интервал в продължение на 10 години – от 2020 година до 2030 година, след осъществяване на локален референдум?”. Властта се отхвърли от заема, от боязън да не загуби референдума.

"Заемът щеше да обрече Ямбол на последователно обезлюдяване, да го лиши от всякаква обществена политика и от всякаква вероятност за развиване. Това е тактиката на ГЕРБ и на национално, и на локално равнище. Задлъжняване, показни планове, предизборни разходи, които изяждат бъдещето ни.

Впрочем, Ямбол беше мястото, където министър председателят Борисов даде обещание най-внушителна сума пари за вашата незавършена болница по време на изборите за Европейски парламент. Разбирам, че преди дни е споделил, че парите ще дойдат, в случай че гласувате както би трябвало. Този цинизъм не може да бъде простен ", счита Христов.

По време на срещата в Ямбол бе разисквана и тематиката за свободата не медиите в България.


По думите на Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание на Република България, у нас европейските пари водят до засилен надзор на държавното управление над медиите.

"В европейските планове има планувани средства за реклама на активността на Европейски Съюз. В същото време медиите, които зависят доста от тези средства, се тормозят да подлагат на критика държавното управление, тъй като няма да получат европейските пари ", разяснява Вигенин. Той предложи да бъде обещано началото на самодейност за обзор на разпоредбите, по които се реализира тази активност.

"Можем ли да създадем по този начин, че на европейско и българско равнище разпределянето на средствата да бъде по-справедливо, с цел да го няма този боязън у медиите да подлагат на критика властта, а и с цел да може най-малко част от тези пари да отиват при районните медии? "

По думите на Иво Христов у нас рекламен пазар на практика няма. "Ако другаде медиите разчитат за своето финансиране на пари от реклами и в някаква степен - на европейски средства - то у нас европейските средства преобладават съвсем напълно финансирането на медиите. Извън две-три огромни малките екрани, които имат работещ стопански модел, всички останали разчитат на европейски средства.

В резултат на тази икономическа среда и административния напън районните медии съвсем изчезнаха - даже в огромни градове са останали по един-два уеб страницата, които разгласяват платени известия на Общината. Така държавното управление си купува медиен комфорт. Европа ясно осъзнава това, което прави. Не знам дали би го трансформирала, само че си коства да опитаме ", сподели още той.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР