За да се промени увеличението на пенсиите с 12% от

...
За да се промени увеличението на пенсиите с 12% от
Коментари Харесай

Христина Христова: По-скоро ще остане увеличението на пенсиите по швейцарското правило

" За да се промени нарастването на пенсиите с 12% от 1 юли, трябват законодателни промени. Да се напише, че се анулира за тази година или че се отсрочва за 1 октомври. По-скоро ще си остане това нарастване по швейцарското предписание. Не е задоволително изчистен този спор, не е реализиран консенсус какво друго да се прави. "

Това мнение изрази пред БНР някогашният обществен министър Христина Христова.

Христова засегна въпроса за финансовата резистентност на пенсионната система, като посочи, че има 40-50% недостиг всяка година.

Сегашният вид на бюджета подсигурява общоприетите обществени заплащания, акцентира тя.

Трябва да се направи добра организация, тъй че тези комисии да се попълнят, уточни някогашният обществен министър по отношение на предлагането във всяка огромна държавна или общинска болница да има най-малко две ТЕЛК комисии, както и да не се реализират прегледи от самите комисии. Промените касаят Правилника за здравната експертиза.

" Започваме да имаме недостиг на фрагменти в системата на опазване на здравето. Другото е изобщо за достъпа на хората до експертиза и огромният въпрос за доверието в системата. Хората, които ще се явяват за експертиза, ще отиват с един набор документи, които ТЕЛК изисква от тях авансово да приготвят. И в този момент в огромна степен експертизата е по документи. Нека да имаме доверие в тези медицински документи, проучвания и диагнози и да се преценя положението на индивида. "

Като част от промяната ролята на общественото подкрепяне би трябвало да пораства, сподели още някогашният обществен министър.

Христова разясни, че при другите помощи като тези за отопление ще се работи с диференциран коефициент на тежест, въз основа на 30% от линията на беднотия.

По думите ѝ " ще има огромно и тъкмо целенасочване на парите, които дава страната " и те би трябвало да отиват при най-уязвимите хора.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР