За да се преборим с най-тежките последици от изменението на

...
За да се преборим с най-тежките последици от изменението на
Коментари Харесай

Роботът YuMi успешно помага за залесяването на Амазонка – вижте го в действие

За да се преборим с най-тежките последствия от изменението на климата, се нуждаем от всички ръце. И наподобява роботизираните такива ще са част от процеса. 

Запознайте се с YuMi, робот за взаимна работа – или „ кобот ”. Произведен от основаната в Швейцария компания ABB Robotics. В момента е ситуиран в тропическите гори на Амазонка дружно с групата с нестопанска цел Junglekeepers.

Според прессъобщението на ABB YuMi има две ръце и далечен достъп посредством облака.

Помага на Junglekeepers да автоматизират засаждането на семена в отдалечената лаборатория на организацията – скучен развой, който преди се е правил от човешки ръце. Тъй като роботът може да се движи по-бързо от човек, той е в положение да засажда семена на повърхност с размерите на две футболни стадиони дневно. Освобождава чиновниците на организацията с нестопанска цел да правят насочената към хората работа по образованието на локалното население и патрулирането за противозаконни дървосекачи.

Към момента сме изгубили 20% от общата повърхност на амазонската дъждовна гора. Без потреблението на технологиите през днешния ден опазването на природата ще бъде в застой. Наличието на YuMi в нашата база е превъзходен метод да срещнем нашите рейнджъри с нови способи на работа. Тя форсира и уголемява нашите интервенции, напредваме в нашата задача.

Мошин Казми, един от съоснователите на Junglekeepers

Концепцията за роботи за залесяване не е нещо ново.

В основата си философията е, че възобновяване на горските дървета, изгубени вследствие на сеч и пожари, може да обърне или най-малко да забави изменението на климата.

Разбира се има известна доза песимизъм и рецензии. По-конкретно, критиците настояват, че единствено корпоративните старания за залесяване не са задоволителни за прекъсване на изменението на климата. Няма по какъв начин да стане без да се поеме ангажимент за преустановяване на потреблението на изкопаеми горива на държавно равнище.

Фокусирането върху тези акции, доста от които имат начинания за компенсиране на въглеродни излъчвания, са елементарен и евентуално ненужен излаз от отговорност за огромните предприятия.

Да, надали роботите, които засаждат още веднъж дървета в опустошени региони като Амазонка, сами по себе ще решат казуса с изменението на климата. Все отново е окуражаващо да забележим, че към арсенала се прибавя високотехнологично решение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР