За да се постигнат целите на декарбонизацията в енергетиката, България

...
За да се постигнат целите на декарбонизацията в енергетиката, България
Коментари Харесай

Росен Христов: България трябва да намалява енергийните си мощности

За да се реализиран задачите на декарбонизацията в енергетиката, България или би трябвало да затвори част от ТЕЦ-овете на въглища до края на 2025 година, или те да преминат в работа на сезонен режим. Това изясни енергийният министър Росен Христов пред депутатите в отрасловата парламентарна комисия.

От министерството виждат вид за реализиране на задачите чрез механически планове, като да вземем за пример технология за хващане на въглероден двуокис.

Въпрос, обвързван с така наречен промяна номер 10, в която са записани задачите на декарбонизацията в енергетиката, повдигна на съвещание на отрасловата енергийна комисия депутатът Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.Реформата планува да се понижат въглеродните излъчвания в електропроизводството с 40 % по отношение на базовата 2019 година, като това изискване би трябвало да бъде изпълнено до края на 2025 година

Министър Росен Христов разяснява, че задачите са извънредно предизвикателни. Темата е била част от диалози с представители на Европейската комисия.

Заради това от министерството са се насочили към създаване на механически планове, които посредством вложения да се реализиран заложените цели. Христов даде образец с това, че може да се приложи технология за хващане и запазване на въглероден двуокис, усъвършенстване на горивната примес, редица други оптимизации по горивния развой, ускорение на вложенията във възобновими енергийни източници и други. Предизвикателствата за това са две.

Той добави, че Европейската комисиятвърдо отхвърля да се предоговори както базовата година, по този начин и процентите. Въпреки това Росен Христов добави, че оптимистично-реалистични разбори демонстрират, че заложените цели могат с реализиран с сходни механически планове.

Ако България понижи енергийните си мощности до степен, в която не можем да покриваме разноските си, електрическата енергия не просто ще е скъпа, а няма да я има.

" Няма от кое място да внесем електрическа енергия. Всички към нас внасят от нас ", сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов в отговор на настоящ въпрос по време на днешното съвещание на парламентарната Комисия по енергетика. По думите му страната ни не инцидентно е един от най-големите експортьори на електрическа енергия в Европа и най-големият в Югоизточна Европа. Според него даже има страни, които желаят електрическа енергия от нас, само че ние не можем да я произведем.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР