За да се насърчи приключването на досъдебни производства, от чието

...
За да се насърчи приключването на досъдебни производства, от чието
Коментари Харесай

Сарафов подхвана делата на трупчета

За да се насърчи приключването на досъдебни производства, от чието формиране е минал забележителен период, без те да са решени всъщност, изпълняващият функционалностите основен прокурор на Борислав Сарафов издаде заповед, с която на административните ръководители на прокуратурите се разпорежда основаването на организация по определяне на аргументите за закъснение на каузи, както и ускорение на тяхното привършване.

На административните ръководители на апелативните прокурори е предоставено да извършат обзор на следени в съответните окръжни прокуратури четири групи каузи:

неприключени и нерешени досъдебни производства, както и спрените, чието наблюдаване е било поето от окръжните прокуратури след закриването на Специализираната прокуратура преди една година;
неприключени и нерешени досъдебни производства, формирани преди повече от пет години;
неприключени и нерешени каузи, формирани преди повече от три години, в случай че по тях има привличане на обвиняем;
спрените досъдебни наказателни производства, по които има привлечени обвинени.
Същите дейности по отношение на районните прокуратури следва да извършат и административните ръководители на съответните окръжни прокуратури.

До 30 септември 2023 година ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят отчети за аргументите и усложненията, довели до неприключване на досъдебните производства в рационален период. Докладите следва да съдържат и доклад на взетите ограничения от управническо и организационно естество. Административните ръководители би трябвало да показват разбори на приложените учредения за прекъсване на досъдебни производства и съществуването на предпоставки за възобновяването им, както и възможни оферти до основния прокурор за методическо и организационно подкрепяне за трайно обезпечаване на приключването и решаването на досъдебни производства в рационален период.

На Национално заседание на прокуратурата, извършено на 30 юни 2023 година, основният прокурор обърна особено внимание на срочното привършване на досъдебните производства, в това число и на тези, които след закриването на Специализираната прокуратура са били разпределени към окръжните прокуратури. „ Едно следствие в продължение на 3-4 години е неприятно правораздаване, а бавното правораздаване води до съмнение в обществото към работата на правосъдната власт “, акцентира Борислав Сарафов, като посочи, че бързината не следва да се отразява на качеството на работата на прокурорите и следователите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР