За да се нарича един продукт кренвирш, той трябва да

...
За да се нарича един продукт кренвирш, той трябва да
Коментари Харесай

Кренвиршите вече ще са с поне 75% месо

За да се назовава един артикул " кренвирш ", той би трябвало да съдържа най-малко 75% месо. Това е един от новите стандарти за месни храни, които Министерството на земеделието приготвя. До месец и половина ще бъдат направени минималните стандарти за храните, които ще подсигуряват по- положително качество на продуктите. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов пред бТВ.

" Покрай тематиката за двойния стандарт на храните направихме разбор на законодателството, обвързвано с качеството на храните. Той сподели, че единствено при месните артикули нямаме условия, които да дефинират минимални наличия на несъмнено количество месо или други параметри. От предходната седмица, взаимно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по основаването точно на сходни стандарти ", изясни Порожанов.

Той уточни, че е оценено и законодателството в други страни, което също е ново - от преди няколко години. Трябва да заложим минималните условия, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно наличие, на другите типове наденица, други месни артикули, добави той.

Порожанов изясни, че новата разпоредба би трябвало да бъде съгласувана с Европейската комисия. Според него продуктите, които няма да дават отговор на новите стандарти, ще би трябвало да са отделени на друга витрина.

До месец ще влезе в действие и възбраната млекопреработвателните предприятия да употребяват палмово масло. Сега това е допустимо като има разграничаване в наименованията и сиренето и кашкавалът с вложено растително масло се афишират като " имитиращи артикули ". Занапред обаче преработвателите ще би трябвало да изберат дали ще създават достоверни млечни артикули или имитиращи и няма да могат да ползват и двете технологиив едно и също дружество.

Избралите да влагат растително масло няма да се назовават " млекопреработвателни предприятия ", сподели Порожанов.

Министерството на земеделието води договаряния с огромните търговски вериги по казуса с вносните храни, които са с друг състав от тези в Западна Европа, само че се продават по-скъпо в България, заяви още Порожанов.

Предстои подписването на меморандум, с който " да урегулираме кардинално тези тематики ", сподели той. Даде образец с бебешки храни, които се продават по-скъпо в България, в сравнение с в Австрия и Германия. По думите му това " не е целесъобразно ", въпреки че има пояснение в по-големите логистични разноски и по-малкия пазар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР