За да се гарантира готовността на машините за гласуване за

...
За да се гарантира готовността на машините за гласуване за
Коментари Харесай

Михаил Константинов иска две седмици между първи и втори тур на изборите заради машините

За да се подсигурява готовността на машините за гласоподаване за провеждането на втория тур на, би трябвало да се промени денят на балотажа - да е след 14 дни. Това мнение изрази пред bTV някогашният ръководител на Съвета на шефовете на " Информационно обслужване " проф. Михаил Константинов.

Той означи, че в други страни в Европа интервалът сред първия и втория тур е двуседмичен.

" Когато се мислеше за машинно гласоподаване, мастните избори бяха изключени. Още тогава политиците споделиха, че локалните избори ще са отвън скобите. Аз имам опасения освен поради готовността, а че поради естеството на локалните избори ще има проблеми, които ще изникнат ", предизвести Константинов.
 Шефът на
Шефът на " Сиела норма " чака истерична подготовка на машините за локалните избори

Софтуерът на устройствата би трябвало да бъде доразработен

Той уточни, че тук-там ще се гласоподава пет пъти, защото има три типа кметове - общински, областен и на обитаемо място, а също има листа за общински съветници и преференции. Различните гласоподаватели имали друга уседналост.

От своя страна изпълнителният шеф на " Сиела Норма " Веселин Тодоров съобщи, че при приемането на Изборния кодекс е било планувано потреблението на машини в локалните избори.

" През 2015 година имаше машинно гласоподаване със 100 машини. Имаше решение да не се употребяват машини през 2019 година Сега се връщаме на първичния вид ", напомни той.

Тодоров удостовери, че софтуерът би трябвало да бъде модифициран, в случай че това бъде предоставено на " Сиела норма " . Това трябвало да бъде решено от Централната изборна комисия ". Той обаче посочи, че процедурата към момента не е предоставена от страна на ЦИК.

" Ако в сряда след вота на първи тур бъдат оповестени окончателните резултати, ние ще имаме два дни, в които да подготвим машините за втория тур, с цел да могат да потеглят към секциите ", изясни Тодоров.
 ЦИК се готви за най-сложните избори
ЦИК се готви за най-сложните избори

В София, Пловдив и Варна ще се гласоподава с четири бюлетини
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР