За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне

...
За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне
Коментари Харесай

Готвят анализ за превенция на Африканска чума по свинете

За да се подсигурява биосигурността във фермите, ще разпоредя правене на разбор от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за недопускане на разпространяването на болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент доктор Крум Неделков по време на среща с представители на свиневъдния бранш, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ. В документа ще бъдат избрани и сериозните точки.

Всички участници се сплотиха към мнението, че е належащо да бъдат взети превантивни ограничения за попречване на разпространяването на АЧС, посредством усилване на контрола върху фермите – персонално стопанство (т. нар. заден двор), както и върху популацията на дивата свиня.

Браншовиците предложиха държавната помощ за хуманно отношение към свинете да се ползва и през идващия програмен интервал до 2027 година Според тях е належащо да се засилва и процесът по подписване на контракти по размер 5.1 „ Подкрепа за вложения в превантивни ограничения, ориентирани към ограничение на следствията от евентуални естествени бедствия, неподходящи климатични феномени и катастрофични събития “. Те предложиха да се планува подкрепяне за бранша в Националния проект за възобновяване и резистентност.

По време на срещата беше разискван въпросът за отваряне на пазара в бранша към трети страни, като по тази причина следва да стартират взаимни дейности на страната и бизнеса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР