За да се чуе мнението и да се отчетат потребностите

...
За да се чуе мнението и да се отчетат потребностите
Коментари Харесай

Ще ни връщат рестото и в лева, и в евро

За да се чуе мнението и да се отчетат потребностите на българските жители по отношение на метода на изтъкване на цените на стоките и услугите и реализирането на комерсиалната активност в преходния интервал към въвеждането на еврото в България, некомерсиалната платформа “Ние, потребителите ” провежда анонимна онлайн анкета на тази тематика: https://forms.gle/Jqs1vkrDq2R2eNgL6.

Законопроектът и претекстовете към него са оповестени на Портала за публични съвещания на Министерския съвет точно, с цел да бъдат събрани мнения и гледни точки от допустимо най-вече заинтригувани страни.

Разработеният е-въпросник приканва жителите да споделят по какъв начин за тях ще бъде по-лесно и комфортно посочването на цените на продуктите при акции за понижения да вземем за пример в интервала на двойното обозначаване - в лв. и в евро.

Действащото все още потребителско законодателство задължава търговците в този случай да показват постоянната и понижената цена на стоката в лв.. Със законопроекта за въвеждането на еврото, в преходния интервал, се прибавя още една - понижената, в евро. Въпросът към жителите е желаят ли и постоянната цена да бъде посочена в евро.

Аналогичен въпрос има и за случаите, в които потребителското законодателство задължава търговците да показват цена за единица мярка и за количеството в разфасовката, когато имаме авансово пакетирани артикули.

Нов закон дефинира по какъв начин ще се извърнат пенсиите и заплатите в евро

От “Ние, потребителите ” питат хората още желаят ли да има експлицитна възбрана за връщане на “смесено ” ресто - в евро и в лв., през първия месец от приемането на еврото, когато към момента ще е допустимо да се заплаща и в лв.. Съгласно плануваното в закона за еврото, в този интервал, даже при заплащане в лв., търговците ще връщат ресто предпочитано в евро. Изключения се позволяват за случаите, в които няма да имат задоволителни наличия от тази валута.
 istock istock
" Ако хората платят в лв., само че продавачът им върне част от рестото в евро, а останалата - в лв., за тях би било доста мъчно на касата да извършат нужните пресмятания, с цел да се уверят в коректността на сметката. А до сходни обстановки е доста допустимо да се стигне, в случай че няма експлицитна възбрана за “смесено ресто ”. Затова е добре да се обърне особено внимание и да има акцент по този и други чувствителни въпроси при допитването до обществото ”, споделя създателят на “Ние, потребителите ” Габриела Руменова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР