За да разберете с какъв бизнес са се захванали Стефан

...
За да разберете с какъв бизнес са се захванали Стефан
Коментари Харесай

Да направиш най-голямата бинго зала в България

За да разберете с какъв бизнес са се захванали Стефан Котоков и Владимир Джиджишев, първо ще би трябвало да се запознаете с една друга история. На 15 август 1991 година в известния тогава в София като Японския хотел, сегашен " Маринела ", отваря порти първата бинго зала в България. За разлика от другите типове игри като казиното да вземем за пример, лотарийните идват относително късно у нас, откакто към този момент са набрали голяма известност в западните страни.

33 години по-късно екипът на Money.bg се среща с двамата бизнесмени в офиса им в столичния квартал " Лозенец ", които са си сложили за цел две неща: да цифровизират тази активност и да основат най-голямото онлайн бинго в страната.

Една крачка обратно, две напред

" Видяхме доста огромна софтуерна ниша. Всъщност, видяхме един цялостен пазар, в който технологиите бяха изостанали доста ", споделя Стефан Котоков, който е изпълнителен шеф на Global Gaming Solutions. Той приказва за така наречен " мек
хазарт " (soft gambling) с лотарийни игри, който носи със себе си по-малък риск за играчите както от взаимозависимост, по този начин и от загуба на пари, до момента в който в това време им обезпечава развлечение и опция за облаги. Сетете се единствено за полетите на някои самолетни компании, при които след кетъринга и парфюмите стюардесите раздават и талони с евентуални облаги. Или за Българския състезателен тотализатор, който все още е единственият наземен оператор у нас.

Идеята за компанията, определяна от създателите й като софтуерен финтех, идва преди няколко години, когато този характерен пазар претърпява съществено разтърсване - най-големият състезател на него остава без лиценз, а известните измежду хиляди българи талони за триене надлежно без стойност. За Котоков и Джиджишев това е моментът за скок освен в този бизнес, само че и да създадат скок за самия бизнес - като го цифровизират и създадат не една, а две крачки напред. По личните им оценки пазарът в България възлиза на 400 милиона лв., като те към този момент ръководят първия оператор за онлайн лотарийни игри, който има 10-годишен лиценз за активността си.

Двамата нямат доскорошен опит в игралния бранш, само че за сметка на това имат богат опит в ръководството на пари и процеси. Владимир Джиджишев е дълготраен механически шеф в сдружения от финансовата сфера, измежду които банкови и небанкови кредитни институции. В една от тях - естонската Iute Credit, дава отговор за бизнеса в 6 страни и по-важното - натрупа опит в трансформацията му от класическо сдружение за микрокредитиране в модерна финтех компания. " Трансформацията на един подобен бизнес изисква с изключение на да познаваш финансовия бранш и всички артикули в него, и това да имаш софтуерни знания ", споделя той.

Стефан Котоков от своя страна прекарва повече време в чистия банков бранш, минавайки през " УниКредит Булбанк ", БАКБ, " Алфа Банк " и " Пощенска банка ". Профилът му е най-вече финансов, с дълготраен опит в корпоративното банкиране. " Интересът и експертизата ми постоянно е била в оценката на пазари - моята съществена работа беше да правя оценка капацитет и опасности за избрани артикули и кредитополучатели ", споделя той. Двамата приключват и MBA стратегии, надлежно в COTRUGLI Business School и American University in Bulgaria, преди да се впуснат в ръководството на личен бизнес. В началото на 2022 е притеглен и Борис Вардев като Оперативен шеф във компанията, което приключва образуването на първичния екип.

Първо технологията, след това и бизнеса

" Ние сме създали и оперираме с единствена досега по рода си платформа за онлайн лотарийни игри в България ", споделя Владимир Джиджишев, другият изпълнителен шеф в компанията. Тук става дума за iPlay, която е основана на технологии и облачни услуги, изключващи потребността от физически местоположения. Представете си го по този начин: тя обезпечава цифровата инфраструктура, върху която може да стъпят разнообразни игри, в това число и такива отвън страната. Всъщност, една от концепциите на двамата бизнесмени е да стартират да оферират продукта си на непознати пазари, когато се потвърди задоволително дълго време на нашия.

По думите им, тя е въображаема по този начин, че да бъде конкурентна в световен мащаб - извънредно насочена към потребителското преживяване (customer-centric), давайки опция на играчите се забавляват през всяко едно електронно устройство. " Използваме композиция от софтуерни решения които ни вършат доста усъвършенствани от към човешки запас и цена за разработка и опериране ", прибавя още мениджърът. Един от образците в тази посока са многоканалните (omnichannel) услуги, които разрешават постигане до потребителя посредством всички вероятни комуникациони канали за игра, като единственото ограничаване може да бъде законодателното.

Платформата iPlay получава лиценз у нас през 2022 година, а операторът - през 2023-а. Global Gaming Solutions основава Igra.bg като първи " клиент " на личната им иновация, с което желае да покаже успеваемостта й. Следва година на тестване на българския пазар, а неотдавна е дадена и цялостна газ на новия бизнес.

" Припознаваме се като стартъп, който потегля от абстрактен план и се развива поетапно, редовно, софтуерно, стратегически, даже финансово, по напълно натурален метод - като един организъм ", безапелационен е Котоков, който дефинира като една от главните аргументи за сполучливия напредък на компанията либерализирането на Закона за
хазарта. " Със законодателните промени от 2021 година пазарът се промени, като страната го направи по-свободен, по-конкурентен ", счита той.

Следваща спирка - интернационалните пазари

Законодателните специфики са и единственото ограничаване за излизането на непознати пазари, споделят цифровите бизнесмени. В Европа няма единно законодателство за
хазарта, което значи, че за всеки пазар ще би трябвало да се мисли друга тактика. Според написания бизнес проект, който Котоков и Джиджишев следват, Global Gaming Solutions би трябвало да стъпи на непознат пазар до две години. Дотогава акцентът ще пада върху резултатите в България, които би трябвало да послужат за проява на опциите на iPlay. Не на последно място за тази цел, както и за по-голяма гласност, дружестото възнамерява да стъпи на фондовата борса посредством beam пазара на БФБ, откъдето да набере нужния капитал за разрастването.

А каква по-добра проява на бизнес мощ от основаването на най-голямата бинго зала в България?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР