За да растат, растенията се нуждаят от 3 основни неща:

...
За да растат, растенията се нуждаят от 3 основни неща:
Коментари Харесай

Митове и факти: Помага ли повечето CO2 в атмосферата за растежа на растенията?

За да порастват, растенията се нуждаят от 3 съществени неща: слънчева светлина, вода и въглероден диоксид. Но този факт не значи, че повече въглероден диоксид ще е от изгода за растенията - това е мит, написа научно-популярната платформа " Климатека ". Макар и някои опити да демонстрират позитивно влияние върху растенията при по-висока централизация на CO2, резултати от други демонстрират, че нараснали концентрации на газа могат да причинят вреди. Освен това увеличените концентрации на CO2 водят до промени на климата - покачване на световната температура, промени в режимите на преваляванията и нарастване на честотата и силата на рискови метеорологични феномени, а следствията от тях върху растения са преобладаващо отрицателни.

Въглеродният диоксид е значима съставка от атмосферата, само че човешката активност е нараснала концентрацията му в атмосферата с близо 50% от началото на Индустриалната гражданска война в средата на 18 век. Възможно е да сте чули отзиви, че CO2 e натурален газ и оказва помощ за растежа на растенията и посевите. Според необятно публикуван мит, в случай че се добави в допълнение количество CO2 в атмосферата, това ще бъде като натурален наторител за растенията и посевите и ще направи светът по-зелен. За страдание това изказване не е правилно и е образец за логическо несъгласие - на пръв взор звучи правдоподобно, само че в действителност е прекомерно огромно опростяване. Този мит е прелъстителен и комфортен, тъй като допуска, че замърсяването на въздуха с въглеродни излъчвания не е проблем. Но той оставя настрани обстоятелствата, свързани с растежа на растенията и отрицателните въздействия от CO2. Торът самичък по себе си не основава сполучлива градина Нека създадем прилика с развъждането на градина. Достатъчен ли е само тор за поддържането на хубава градина? Разбира се, че не. Една градина се нуждае от несъмнено количество вода, постоянни метеорологични условия и растения, пригодени за локалната среда. А точно тези фактори са нарушени заради натрупването на CO2 в атмосферата. Добавянето на тор няма да помогне на растенията, в случай че те получават прекомерно малко или прекомерно доста вода. CO2 е натурален газ, само че може да бъде и нездравословен Друга дефиниция на този мит е: " CO2 е натурален, затова той не може да бъде нещо неприятно ". Връщайки се към сравнението с градината, азотът и фосфорът се употребяват като растителна тор, само че в огромно количество те се трансформират в замърсители. Свръхнаторяване с азот или фосфор може да докара до взрив на водорасли, да убие риби и да трансформира езерата в блата с неприятна миризма. Дори и кислородът е избухлив в задоволително висока централизация. А доста естествени замърсители като живак, олово и арсеник се срещат естествено в природата, само че все пак са рискови. Същото важи и за CO2 - той е по едно и също време естествено и нужно вещество, само че и замърсител в огромни концентрации.

Да, растенията през днешния ден имат по-голямо " торене " от спомагателния CO2 във въздуха, само че той води до други проблеми, увреждайки доста растения и посеви. Климатичните промени, измежду които по-интензивни стихии, наводнения, по-продължителни горещи талази и засушавания, нарушават растежа на растенията. Експериментите в земеделието демонстрират отрицателни резултати Проведени са голям брой опити, с цел да се откри какво би се случило откакто растенията и земеделските посеви получават нараснало количество CO2. Когато спомагателният CO2 бива изпомпван във въздуха към растенията, те стартират да порастват по-бързо. Поради тази причина CO2 от време на време се прибавя в затворени оранжерии за усилване на производството. Но оранжерийните растения се намират в радикално разнообразни условия от тези във външния свят - те разполагат с оптимални количества вода, отлична почва и следена температура.

За осъществяване на опит, по-близък до действителността, други изследвания включват освен спомагателен CO2, само че и покачване на температурата. При такива условия, доста растения и посеви демонстрират слаб напредък. Всъщност в множеството случаи засиленият напредък от CO2 бива напълно обезщетен от по-горещите условия. Тези опити демонстрират, че митът за наторяването с CO2 е погрешен, а рецензирани изявления демонстрират, че посеви като жито, ориз, царевица и соя ще бъдат с понижен рандеман със стоплянето на света.
Реклама
Знаково изследване от 2018 година открива, че развъждането на ориз при високи концентрации на CO2 го прави по-малко хранителен. Оризът играе основна роля в изхранването на международното население. Допълнителното количество CO2 води до дисбаланс в химичния състав на посевите, което води до понижени количества протеини, желязо, цинк и витамини от група B. Този резултат е следващ образец за това по какъв начин естественият баланс бива нарушен от повече CO2.
Свързани публикации Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР