За да предотвратите риска от сгъстяване на кръвта и тромби,

...
За да предотвратите риска от сгъстяване на кръвта и тромби,
Коментари Харесай

Водата е враг на тромбите, кофеинът е техен съюзник

За да предотвратите риска от втвърдяване на кръвта и тромби, би трябвало да коригирате диетата си, предлага Наталия Денисова, претендент на медицинските науки, диетолог, старши откривател във Федералния проучвателен център по хранене и биотехнологии. Тя разкри разпоредбите за отбрана от кръвни съсиреци в диалог с aif.ru.


Тя означи, че гъстата кръв при здрав човек е симптом на дехидратация. При липса на течност тромбоцитите стартират да се слепват, отсрочват се в съдовете и образуват кръвни съсиреци, изясни лекарката. За да се предотврати това положение и да се понижи рискът от втвърдяване на кръвта, Денисова посъветва да се пие 1,5-2 литра течност дневно, в това число слаб чай. „ Но кафето и алкохолът не се броят, тъй като, в противен случай, те извеждат течността от тялото.

Един от рисковете от втвърдяване на кръвта и кръвни съсиреци е високата консумация на кофеин. И няма значение какво – чай, кафе, енергийни питиета “, сподели диетоложката. Тя посочи, че тези, които пият доста кафе, би трябвало да усилят и количеството вода, което пият.

В допълнение, вярната диета, която би трябвало да съдържа задоволително витамини и минерали, само че без остатък, ще помогне за понижаване на риска. „ Например съсирването на кръвта се въздейства от наличието на витамини С (зеленчуци, плодове) и К (зеле, извара, мляко), макро- и микроелементи като калций (млечни артикули, ядки, телешко, бобови растения), фосфор (риба, месо, птици, мляко, зърнени продукти), магнезий (риба, зърнени храни, яйца, самун, банани, сушени кайсии, ядки). Затова не би трябвало да има нито остатък, нито недостиг от тях в храната ”, изясни тя.

Денисова прикани за ограничение на прекомерно мазните и солени храни. Високите равнища на мазнини (особено животински) в диетата също са рисков фактор за втвърдяване на кръвта и тръмби, а солта притегля вода и предизвиква отичане, сподели тя. „ При остатък на сол в диетата е допустимо преразпределение на течността в тялото: оток значи, че има доста вода в междуклетъчното пространство и малко във вътреклетъчното пространство. Това също може да е един от факторите за формиране на тромби “, заключи тя.

Преди това неврологът Игор Мацокин прикани хората да не ядат шоколад, цитрусови плодове и мазни храни, в случай че имат главоболие. Той поучава също да не се одобряват болкоуспокояващи повече от 10 дни, с цел да се избегне рискът от развиване на медикаментозно главоболие. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР