За да постигнат споразумение за историческия бюджет и план за

...
За да постигнат споразумение за историческия бюджет и план за
Коментари Харесай

ЕК съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

За да реализират съглашение за историческия бюджет и проект за възобновяване, националните водачи на страните членки на Европейски Съюз направиха за " страдание " съкращения на финансирането за някои препоръчани стратегии и начинания.

Това разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, макар че като цяло приветства договорката, представена от " Политико ".
 Евролидерите със съглашение след исторически маратон Обновена
Евролидерите със съглашение след исторически маратон

Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро

През май Комисията излезе с предложение Многогодишната финансова рамка (2021-2027) да е в размер на 1,1 трилиона евро . Рано тази заран Европейският съвет утвърди по-малък бюджет - 1,074 трилиона евро.

Сред засегнатите стратегии е и нова огромна самодейност за финансиране на опазването на здравето , препоръчана от Комисията в отговор на пандемията от ковид, както и стратегии за проучвания. В допълнение държавните ръководители захвърлиха оферти " инструмент за кредитоспособност " от 26 милиарда евро, който имаше за цел подкрепяне на компании, застрашени от банкрут поради пандемията от ковид.

" Next Generation EU идва с огромна отговорност и ние сме решени да донесе промени и вложения в Европейски Съюз " , сподели Фон дер Лайен на заключителна конференция след края на срещата на върха, имайки поради общия пакет от 1,82 трилиона евро.

Next Generation EU е нов инструмент за възобновяване за интервала 2021—2024 година в размер на 750 милиарда евро, с който бюджетът на Европейски Съюз ще се усили с ново финансиране, набрано на финансовите пазари. Той е прикован към заздравен дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021—2027 година

" Въпреки това аз също би трябвало да посоча сложна точка. В търсене на компромис водачите направиха значими промени в новата Многогодишна финансова рамка и Next Generation EU, да вземем за пример, в опазването на здравето, миграцията, външната активност, InvestEU. Те не включиха инструмента за кредитоспособност. Това буди страдание ", акцентира ръководителят на Европейска комисия.

Фон дер Лайен предизвести, че наложеното от водачите съкращаване на бюджета, с цел да се реализира съглашение, ще попречва напъните на Брюксел да модернизира евробюджета.

" Намалява новаторската част от бюджета, даже и в случай че повече от 50% от общия бюджет, Многогодишната финансова рамка и Next Generation EU, поддържат съвременни политики ", акцентира тя.

Ска Келер, водач на Зелените в Европейския парламент, също изрази неудовлетворението си от съкращенията, като сигнализира, че стратегиите за здраве и битка с климатичните промени ще пострадат.

" Добрата вест е, че има съглашение. Списъкът с неприятните вести е дълъг: съкращения в стратегиите за здраве и климат, нищо повече от мъгляви думи за върховенството на закона, редуциране на дълготрайния бюджет ", означи Ска Келер.

Лидерите на 27-те страни членки реализираха историческо съглашение от 750 милиарда евро за възобновяване от пандемията, лишила живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възобновяване, който е формиран от 390 милиарда евро безплатна помощ и 360 милиарда евро заеми , ще бъде прикован към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР