За да поддържа състоянието на пътищата и да ги ремонтира,

...
За да поддържа състоянието на пътищата и да ги ремонтира,
Коментари Харесай

Колкото повече електрически коли се карат в САЩ, толкова повече дупки ще има по пътищата

За да поддържа положението на пътищата и да ги ремонтира, държавното управление на Съединени американски щати разчита на налози от горивата, с които събира повече от 80 милиарда $ годишно. Сумата съставлява 75% от общите средства, които страната харчи за построяването на нови пътища и поддържането им.

С повишаването на броя на електрическите коли по пътищата, нуждата от зареждане с гориво става все по-малка. Тогава поражда въпросът кой ще заплаща за поддържането на пътната инфраструктура, написа MarketWatch.

Всеки път, когато американските жители зареждат колите си с гориво, таксата, която заплащат отива в най-различни джобове - от сондажите, които извличат нефт от земята през рафинериите до дистрибуторите.

Останалата част нормално към 20% от всеки галон бензин се поставя на Фонда за автомагистралите, който финансира по-голямата част от нужните градежи или поправки на пътя.

В момента към момента няма рецесия, тъй като електрическите коли не са почнали да се употребяват доста всеобщо. Малко над 1 милион коли на акумулатори са били продадени от 2012 година насам. Въпреки че сумата не е по никакъв начин дребна, спрямо над 250 милиона транспортни средства, регистрирани и ръководени по пътищата в Съединени американски щати, наподобява незначителна.

Продажбите на електрически коли обаче се разрастват бързо. 360 000 от тях са продадени предходната година, което е с 80% повече по отношение на 2017 година. Това значи, че скоро Съединени американски щати, а и други страни, които разчитат на налог върху горивата, с цел да поддържат пътищата, няма да имат средства за това.

Какво подхващат страните?

Най-често срещаната мярка за оправянето със обстановката е таксуването на притежатели на електрически коли. Досега към този способ са прибягнали 17 страни, като годишният налог варира от 100 до 200 $ за кола. Този метод на контролиране обаче има и минус и той е, че всички хора ще заплащат еднообразно без значение какъв брой постоянно карат автомобила си.

В Орегон са намерили друго решение. Вместо да се заплаща на заредено гориво, това се прави на изминато разстояние. Държавата конфигурира устройства в колите без значение дали са електрически или стандартни, с цел да наблюдава изминатите километри

Решение

Има по-добър вид от първите два метода. Тъй като станции за зареждане на електрически коли се построяват в цялата страна, те могат да регистрират заредените киловати електрическа енергия. Концепцията е изцяло идентична с контрола при горивото, само че вместо литри, станциите ще регистрират киловати и потребителите ще заплащат своя налог на база зареденото количество електрическа сила.

Така ще има средства, с цел да се ремонтират дупките по пътищата и няма да се намаляват възможностите на електрическите коли да се трансфорат в артикул на всеобщия пазар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР