За да оцелеят при ниските температури в Арктика, животните трябва

...
За да оцелеят при ниските температури в Арктика, животните трябва
Коментари Харесай

Арктически птици потискат имунната си система, за да съхранят енергия през зимата

За да оцелеят при ниските температури в Арктика, животните би трябвало да употребяват ефикасно силата си. Ново проучване разкрива, че тип арктически птици - скалната яребица от архипелага Шпицберген, прибягва до незнаен до момента способ за запазване на сила, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Нито един тип птици не живее по-близо до Северния полюс от скалните яребици от Шпицберген. За да схванат по-добре по какъв начин този тип птици оцелява в рискови условия, учени анализирали промени в имунната им система през зимата и късната пролет.

"Установихме, че птиците потискат имунната си система през петте месеца на годината, когато дните са тъмни, евентуално с цел да запазят сила - съобщи Андреас Норд от университета в Лунд, Швеция. - Те употребяват тези запаси, с цел да запазят топлината на телата си и да търсят храна. Когато дневната светлина се завърне, имунната им реакция се усилва. "

Специалистите установили, че когато птиците се разболеят в средата на зимата, изразходват по-малко сила спрямо интервала, когато са здрави. Обратното се случва, когато птиците се разболеят напролет, добавя Българска телеграфна агенция.

"По-слабата имунна система евентуално е част от приспособяването, което арктическите животни употребяват, с цел да запазят сила през зимата - разясни Норд. - Рискът да се заразят с разнообразни заболявания в далечния север е по-малък през зимата, в сравнение с през по-топлото лято. "

Новооткритата тактика за запазване на сила е рискова. "Това може да има отрицателни последици, когато вследствие на климатичните промени мигриращите птици дойдат по-рано в Арктика и я изоставен по-късно ", означиха учените.

Резултатите от проучването са оповестени в Journal of Experimental Biology.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР