За да отклони нападките, че се опитва напълно да отмени

...
За да отклони нападките, че се опитва напълно да отмени
Коментари Харесай

ГЕРБ престорено омекна за отмяната на машинния вот

За да отклони нападките, че се пробва изцяло да анулира машинното гласоподаване, ГЕРБ престорено смекчи позицията си. Вчера ръководещата партия предложи новата изборна технология да не се ползва единствено за локални избори. А до момента упорстваха устройствата да не се употребяват и на парламентарни.

Идеята ненадейно беше стартирана на съвещание на правната комисия на Народното събрание, на което се разглеждаха промени в Изборния кодекс. „ Мотивите са свързани с това, че откакто организирахме полемика в нашата парламентарна група, стигнахме до заключението да създадем официално на съвещанието на комисията едно такова предложение “, сбито се обоснова вносителят Красимир Ципов.

От този неразбираем коментар въобще не се разбра какви диалози са били водени сред депутатите на ГЕРБ и какво ги е склонило да създадат такава отстъпка. Ясно е обаче, че сходен компромис действително не трансформира нищо. Редовни парламентарни избори ще се проведат чак през 2021 година, а до тогава най-вероятно Изборният кодекс още веднъж ще бъде преработен неведнъж. В същото време локални избори ще се проведат през октомври т.г. и машини тогава няма да има. А точно гласуването за кметове и общински съветници е най-ожесточено и минава с най-тежки и многочислени нарушавания.

От Българска социалистическа партия отхвърлиха да поддържат предлагането на Ципов тъкмо с аргумента, че чакат ръководещите още веднъж да променят законодателството, когато и както им е угодно. „ Какво ще запишете през днешния ден, няма никакво значение. Практиката демонстрира, че два месеца преди да настъпят идващите избори, били те за народни представители или други, това още веднъж ще бъде променено “, установи соцдепутатът Крум Зарков.

Депутатите от Движение за права и свободи предостатъчно приветстваха концепцията на ГЕРБ като „ частична победа на последователите на машинното гласоподаване “. И се ангажираха да започват следващ спор за „ модернизиране “ на изборното законодателство след локалните избори през есента.

„ Обединени патриоти “ се оплакаха, че Ципов не е планувал опцията за предварителни парламентарни избори. Но не сътвориха проблеми на ГЕРБ при гласуването и предлагането беше утвърдено. Очаква се още на следващия ден да премине и през пленарната зала на Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР