За да осмисли живота си, кметът на Нови пазар Георги

...
За да осмисли живота си, кметът на Нови пазар Георги
Коментари Харесай

Наглост! Кметът на Нови пазар опита да изсече тополите на село Тръница 


За да осмисли живота си, кметът на Нови пазар Георги Георгиев /БСП/ замисля подла скица по какъв начин да бъдат отсечени 169 тополи в землището на село Тръница. Тополи засяти от жителите на селото, тополи които вършат пояс към Тръница и я защищават от въздушни течения и естествени бедствия. Като огромната стихия през 2019 година, която изтръгна из корен няколко дървета, пречупи други, само че тополите защитиха къщите на селото. Това едва интересува кмета Георгиев, той има други проекти. Замислената скица за изсичането на дърветата стартира с докладна бележка от кметския наместник на селото Жеко Жеков /назначен от Георгиев/ от 3.12.2020 година В нея написа, за съществуване на голям брой счупени и изгнили дървета застрашаващи проводимостта на Тулумдере, където се намират тополите.

Множество изгнили и счупени дървета застрашаващи проводимостта на дерето няма, има останали клони от компанията, която го почиства след огромната стихия.

За да осъществя схемата си, кметът Георгиев употребява и констативен протокол от Басейнова дирекция „ Дунавски район ”- Плевен, с който се открива, че в директно съседство с парцелите, в които е позволена сечта се намира сектор от дере, който се нуждае от разчистване на дървесина, шубраци, паднали и с заплаха от рухване дървета.

Под „почистване“ кметът Георгиев и частната компания „Герман и синове“ /спечелила търга за сечта/ обаче схващат да се секат здрави дървета, не шубраци.

В разрешителното за сеч кметът на Нови пазар се базира на чл.32 от Закона за запазване на селскостопанското имущество /който е от 1974 г./. Чл.32 от закона гласи, че „ разрешаването на отсичането на по-голям от 5 бр. дървета се дава от началника на общинско ръководство „Земеделие“ при общинската администрация при извънредно уважителни аргументи. ”

В случая „ извънредно уважителни аргументи ” за изсичането на 169 тополи – няма!!!
Сечта позволена от кмета Георгиев стартира! Изсичат се здрави дървета, не шубраци!
В докладна до Георгиев, лицензиран лесовъд написа, че в двата имота избрани за сеч на тополи има към 700 кубика дървесина. Цената на кубик за дървесни трупи с диаметър над 30 см. е 40-60 лева, на дребна дървесина -25-30 лева, на дърва за огрев 20-25 лева

„ Герман и синове ” създава дървени палети и сами преценете каква облага ще осъществя компанията от стотиците кубици дървесина.

Можем единствено да гадаем има ли персонален интерес кметът на Нови пазар, Георги Георгиев, с цел да е толкоз окуражен да изсече тополите? Но е реалност, че поставя съществени старания компанията „Герман и синове“ да стартира тяхната сеч.

Абсурдното е, че Георгиев има магистърска степен от Аграрния университет в Пловдив със компетентност „ Растителна отбрана “. И вместо да се грижи за запазването на тополите, той прави и невъзможното да ги отсече.

„Отдавна се точат на нашите тополи! Колко кметове на Нови пазар се смениха, само че никой от тях не позволи да ги секат! Този обаче позволи!“ – разясняват поданици на Тръница, възмутени от поголовната сеч.

За нас остава извода, че кметът Георгиев не е проумял нещо значимо: И в малко село, като Тръница безобразията не остават скрити, даже и „облечени“ с измислени причини.

Иво Югов

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР