За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските

...
За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските
Коментари Харесай

Корнелия Нинова обвини ГЕРБ в антиевропейско поведение

За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на държавното управление си, министър председателят на страната си разреши да излъже, че му е сложено изискване за приватизация. Както е видно от изказването на европейския комисар, такова изискване не е имало.

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в декларация на партията си във връзка наложената от Европейската комисия санкция на Българския енергиен холдинг в размер на 77 млн. лева Според по-ранни изявления на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и премиера Борисов, санкцията е наложена вследствие на отхвърли на държавното управление да извърши изискване, сложено от Европейска комисия, холдингът да бъде приватизиран.

" Да критикуваш Европейския съюз не е антиевропейско, а е обикновено. Така направихме с Истанбулската спогодба, с въпроса за миграцията, за двойните стандарти в храните, и това не е антиевропейско, това е обикновено. Но да набеждаваш Европейска комисия в нещо, което не е желала от България, с цел да си спасиш личната кожа - ето това е антиевропейско ", добави Нинова.

Тя също така обвини Борисов, че заблуждава обществото с изказванието си, че санкцията няма да бъде платена от българските жители, защото съгласно нея различен вид няма. " Българският енергиен холдинг от кое място ще вземе тези пари? От заеми, които ще би трябвало да се връщат. Или от лични доходи - от услуги на жители и компании. А тези услуги кой ги заплаща? Ами, отново същите жители ", възмути се Нинова.

Лидерът на социалистите също по този начин упрекна държавното управление, че не глоби чиновници, чиито дейности са довели до парични загуби за страната. Според поискана от Българска социалистическа партия информация в Министерството на финансите, български жители са осъдили представители на държавното управление за нарушение на техните права за сума в размер на 15 563 761 лева Нинова изиска от ръководещите да последват закона и да заведат регресни искове против въпросните чиновници, които са коствали запас на страната.

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия Делян Добрев излезе с декларация в отговор, в която разгласи, че това е проблем, който се разисква към този момент 3-4 години, и е бил обсъждан на редица чувания на открити и закрити съвещания. 

" Това е нарушаване, което Европейска комисия твърди, че България е направила в интервала 2007-2015 година - през тези години са управлявали всички държавни управления. Много е тъпо да се употребяват такива значими за страната тематики, с цел да се натрупат политически дивиденти ", отговори на Нинова той.

По негови думи Народното събрание два пъти е взело решение по този въпрос и е отхвърлило разновидността България да признае виновност по това дело, тъй като депутатите сметнали, че страната не била нарушила европейски правила. " Народното събрание задължихме Министерски съвет да апелира едно вероятно отрицателно решение на Европейска комисия за налагането на санкция ", добави той.

Добрев на собствен ред също упрекна Нинова, че заблуждава българските жители, потвърждавайки, че те ще платят санкцията, наложена на БЕХ. Според него санкциите не са детайл, който КЕВР взима поради при процеса на ценообразуване.

" Глобите ще се платят от неразпределени облаги на сдружения, от доходи от пренос, които се заплащат от транзитираща компания, от експорт на електрическа енергия, само че не и през цената на тока или на газа или която и да е друга цена, която заплащат потребителите ", съобщи Добрев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР