За да няма злоупотреби със социални помощи, кандидатите за убежище

...
За да няма злоупотреби със социални помощи, кандидатите за убежище
Коментари Харесай

За да няма злоупотреби: Платежни карти, вместо пари в брой за бежанците в Германия

За да няма злоупотреби със обществени помощи, претендентите за леговище в Германия на някои места получават парите си не в брой, а посредством специфични дебитни карти. Така преводи в чужбина и покупки в интернет са невъзможни.

Градчето Грайц в провинция Тюрингия беше едно от първите обитаеми места в Германия, където още при започване на декември беше въведена платежна карта за претендентите за леговище. Ръководителката на окръжната администрация Мартина Швайнсбург от консервативния Християндемократически съюз (ХДС) дефинира нововъведението като триумф. По думите ѝ това е помогнало да се понижи напрежението в дребния източногермански град.

Швайнсбург дава и съответен образец за предходните проблеми: " Когато някой чужденец си купува храна за 20 евро в супермаркета, а заплаща с банкнота от 100 евро, която изважда от навита на руло дебела пачка пари, това не прави положително усещане ".

 

Настроения против мигрантите

Тези настроения обаче са единствено непряк резултат. Основната причина за въвеждането на платежните карти беше друга: с тях трябваше да се прекратят някои видяни злоупотреби – да вземем за пример по какъв начин немските обществени помощи се изпращат на фамилии в чужбина или отиват за възнаграждение на трафиканти на хора. Системата с платежните карти евентуално ще бъде въведена под някаква форма във всички федерални провинции на Германия още през тази година. Градът-провинция Хамбург е първият, който към този момент ги употребява.

Обсъждат се разнообразни разновидности. Моделът в Грайц е следният: търсещите леговище получават по-голямата част от месечните си помощи в размер на 496 евро в картата, а остатъкът от към 100 евро – в брой. От общо 730 претенденти за леговище, живеещи сега в Грайц, към 200 към този момент получават парите си по този метод, а останалите ще преминат към този метод на лащания до началото на март.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР