За да няма случай като този с Христо Бисеров, управляващите

...
За да няма случай като този с Христо Бисеров, управляващите
Коментари Харесай

Властта се сети да преправя закони, след като Христо Бисеров вече не е обект на правосъдие

За да няма случай като този с Христо Бисеров, ръководещите в лицето на ГЕРБ се сетиха, че би трябвало да има законови промени, оповестява уеб сайтът lex.bg.
Промените де факто са две - в Закона за противопоставяне на корупцията. С първата концепцията е да се даде опция инспекцията за нелегално добито имущество, осъществявана от КПКОНПИ, да продължава над година и половина. Затова и ръководителят на парламентарната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов желае следната корекция: " Неспазването на периода за осъществяване на инспекция по член 112, алинея 1 не води до преустановяване на производството пред съда, не е съображение за недопустимост на исковете по алинея 1 и не погасява материалното право на страната за лишаване на нелегално добитото имущество ". С други думи концепцията на предлагането е да се направи пояснение, че срокът от година и половина да се прави инспекция в действителност е целесъобразен, а не наложителен. А Данаил Кирилов не вижда в предлагането си заплаха по този метод да се сътвори опция за безкрайни инспекции, на неуместни за властта хора. Като доказателства той сочи, че е планувано да има дисциплинарна отговорност за неприключила в посоченото от закона време.
" Имаме подготвеност да внесем по-детайлен законопроект, в който ще дадем повече благоприятни условия на лицата да събират доказателства в тази процедура и ще увеличим периода за подготовката и предявяване на иск за комисията ", сподели още Кирилов, твърдейки, че в действителност се приготвят по-мащабни промени в Закона за противопоставяне на корупцията.
Втората смяна е, че почналите по остарелия антикорупционен закон каузи ще се гледат по новия. Затова ще се сътвори нова алинея, която ще гласи: „ Не съставляват законова спънка за съществуването и надлежното практикуване правото на иск за лишаване на нелегално добитото имущество в интерес на страната прекратяването на наказателното произвеждане или влизане в действие на присъда, с която подсъдимия е приет за почтен за закононарушения, посочени в наредбата на член 108, алинея 1 от закона “. Ще има и преходна наредба: „ Неприключилите инспекции и производства пред съда по анулирания Закон за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество се довършват по реда на този закон”.
И още
Заради тълкувателното дело на Върховен касационен съд, КПКОНПИ би трябвало да отдръпна 19 желае за 21 790 660 лева за лишаване на нелегално добито имущество. Всичките попадат в хипотезата на случая " Бисеров " - при прекъснато наказателно произвеждане не може да се внася иск за конфискация на имуществото. КПКОНПИ не прецизира за кои тъкмо 19 каузи става въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР