За да няма преразход в Здравната каса, трябва да минем

...
За да няма преразход в Здравната каса, трябва да минем
Коментари Харесай

Здравен икономист: Трябва да минем на генерични лекарства, за да няма преразход в НЗОК

За да няма преразход в Здравната каса, би трябвало да минем на генерични медикаменти, разяснява в предаването „ Лице в лице” здравният икономист Аркади Шарков, " Експертен клуб за стопанска система и политика ".

Те по формулировка би трябвало да са безусловно идентични с оригинала, само че са по-евтини, изясни още специалистът.

Според него една от главните групи, където тези медикаменти биха икономисали към 5 млн. лв., са за онкологични и диабетни болести.

" А едни от най-ощетените са пациенти със сърдечно-съдови болести, които заплащат от джоба си 70% от медикаментите. 72 000 са смъртните случаи от тази категория болести за 2017 година Ние сме първи в Европа по тази смъртност ", разяснява Аркади Шарков.
Парламентът одобри бюджета на НЗОК за 2019 година Близо половин милиард лв. повече са заложени в бюджета на НЗОК за идната година
Един от изводите на проучването ни е, че с цел да се оправим с казуса, би трябвало да минем на генерични медикаменти, не на истински.

" Като тук приказваме за истински медикаменти, които имат генеричен аналог, има новаторски лечения, които са под патент за 15-20 години и няма по какъв начин да имат сурогат ", добави той.

Снимка: btvnovinite.bg

Другото е спестяванията, значима е и конкуренцията, тъй като при огромна такава и цената пада. Това води до понижение в бюджета и е най-важно за пациентите, означи Шарков.

Шарков изясни и какво значи генерично лекарство.

" За да бъде един медикамент наименуван генеричен, той би трябвало да бъде безусловно еквивалентно взаимнозаменяем като лечебен резултат с оригинала ", бе безапелационен

Препоръчваме доста добра осведомителна акция от страна на Министерството на здравеопазването и НЗОК за това какво съставляват тези генерични медикаменти, съобщи той.

Шарков бе безапелационен, че би трябвало електронна рецепта, с цел да се наблюдават в действително време разноските за медикаменти и да няма преразход.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР