За да не се стресират децата в училище, от първи

...
За да не се стресират децата в училище, от първи
Коментари Харесай

За да не се стресират децата, премахват оценките до трети клас

За да не се стресират децата в учебно заведение, от първи до трети клас те ще бъдат оценени не с оценки, а с качествени индикатори, чиито знаци ще бъдат определяни от самите учебни заведения.

Например, за чудесно показване те могат да получат в тетрадката си щемпел във формата на звездичка или пък усмивка, оповестиха от Министерството на образованието. За всеки от индикаторите - отличен, мн. добър, добър, междинен, слаб - би трябвало да има подобаващ на оценката-символ, написа Офнюз. Очаква се наредбата да влезе в действие наесен, при започване на 2017/2018 година.

Използването на близки до най-малките възпитаници знаци ще " подсигурява равномерен преход сред оценяването единствено с качествени индикатори в началните класове и въвеждането на оценки с първокласен и количествен индикатор в последния клас от началния стадий ", т.е. оценките от Слаб (2) до Отличен (6), с които децата би трябвало да свикнат в IV клас.

С друго изменение в документа се отстранява условието за писмена обосновка от страна на учителя при проби с избираеми отговори. " С създаването на съответни правила за оценяването на подобен текст се реализира търсеният резултат от аргументацията ", гласят претекстовете на просветния министър Красимир Вълчев.

Уреждат се и случаите с възпитаници, позволили над избран брой отсъствия, които не са се явили на изпити за срочни оценки по предметите, като им се дава опция за полагане на съответния изпит на втора дата. При наново отсъствие тези възпитаници ще поставят изпит за установяване на годишната оценка. Проектът планува наредбата да се ползва, без значение дали обстановката е в края на първия или на втория образователен период.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР