За да не се стопира законодателната дейност на 49-ото Народно

...
За да не се стопира законодателната дейност на 49-ото Народно
Коментари Харесай

ГЕРБ изигра ПП-ДБ за комисиите: „Джентълменското споразумение“ приключи

За да не се стопира законодателната активност на 49-ото Народно заседание, ръководителят му Росен Желязков ще избира кой да води съвещанията на парламентарните комисии. Депутатът от ГЕРБ се снабди с невижданото право, откакто към този момент няколко седмици работата на Народно събрание цикли. Идеята за това бе препоръчана от Десислава Атанасова.

Промяната в парламентарния устав бе подкрепена със 157 гласа „ за “ от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ ИТН “. Единствено срещу гласоподаваха „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Така парламентарните комисии ще проработят още идната седмица даже и без определено управление.

За да избегне корист с власт, Желязков съобщи, че дефинира за водещи съвещанията някогашните ръководители на комисии в 48-я парламент. Председатели на комисиите, които преди се ръководеха от „ Български напредък “, в този момент ще бъдат поети от „ ИТН “ до момента в който не бъдат определени постоянни ръководители.

Това обаче автоматизирано слага ПП-ДБ в неуместна позиция, защото обединението настояваше нейният представител Стою Стоев да оглави правната комисия. Такова бе „ джентълменското съглашение “ сред ПП-ДБ и ГЕРБ, след което ръководител на Народното събрание стана Росен Желязков. По новото правила обаче комисията ще бъде управлявана от Радомир Чолаков (ГЕРБ), защото той бе отпред и в 48-ото Народно събрание.

Кандидат-премиерът на ПП-ДБ Николай Денков изиска правната комисия да бъде извадена от това решение и управлението ѝ да бъде гласувано по отношение на съглашението с ГЕРБ. Денков предложи да се запише, че желаната от Атанасова корекция ще важи единствено за първото съвещание, само че то бе отхвърлено от залата.

Може, както споделих към този момент не веднъж, да се окаже, че ние ще бъдем в положение нацяло Народно заседание, което работи под командването на един-единствен човек и това е ръководителят на Народното събрание “, съобщи Денков.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР